Рада збирається зобов'язати банки приймати дострокову сплату кредитів

Рада збирається зобов'язати банки приймати дострокову сплату кредитів

Укрінформ
Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відновлення кредитування». 

За прийняття відповідного законопроекту №6027-д у першому читанні проголосувало 237 депутатів, за мінімально необхідних 226, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Метою законопроекту є стимулювання активного використання кредитування як фінансового інструменту та зниження вартості кредитних ресурсів для спрощення доступу суб’єктів господарювання та фізичних осіб до кредитів. Присутній на засіданні голова Національного банку Яків Смолій зазначив, що законопроект є пріоритетним для Уряду на 2018 рік і підтримується Мінфіном.

Згідно із законопроектом, у разі застосування змінюваної процентної ставки кредитор самостійно, з визначеною у кредитному договорі періодичністю, має право змінювати процентну ставку відповідно до умов і в порядку, встановленими кредитним договором, кредитодавець зобов'язаний письмово повідомити позичальника, а в разі збільшення процентної ставки поручителя та інших зобов'язаних за договором осіб про зміну процентної ставки протягом 15 календарних днів від дати, з якої застосовується нова ставка.

Читайте також: Частка безготівкових розрахунків в Україні зросла майже до 45% - НБУ

У випадку незгоди позичальника зі збільшенням процентної ставки позичальник має право розірвати договір і погасити заборгованість за договором у повному обсязі протягом 30 календарних днів з дати отримання повідомлення про збільшення процентної ставки. При цьому до моменту повного погашення заборгованості, але не більше ніж 30 календарних днів з дати отримання повідомлення про збільшення процентної ставки, застосовується попередній розмір процентної ставки. Пропонується залишити чинною норму Цивільного кодексу України, якою встановлюється, що в разі застосування змінюваної процентної ставки у кредитному договорі повинен визначатися максимальний розмір процентної ставки 

Уточнені зміни до Цивільного кодексу України стосовно зобов’язань поручителя. Пропонується, що в разі зміни зобов’язання без згоди поручителя, внаслідок чого збільшився обсяг відповідальності боржника, такий поручитель несе відповідальність за порушення зобов`язання боржником виключно в обсязі, що існував до такої зміни зобов’язання. Водночас пропонується чітко встановити, що порука припиняється повним виконанням основного зобов’язання або якщо кредитор протягом строку загальної позовної давності не пред'явить позову до поручителя.

Проектом запропоновано зобов’язати іпотекодержателя (кредитора) звільняти іпотечне майно від накладених ним обтяжень не пізніше ніж через 14 днів з дня повного погашення заборгованості іпотекодавцем (боржником).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-