"Реал банк" навмисно довели до банкрутства - Фонд гарантування

Укрінформ
Посадові особи ПАТ «Реал банк» своїми діями навмисно довели фінустанову до неплатоспроможності.

Про це повідомляє прес-служба ФГВФО.

«Неплатоспроможність ПАТ «Реал банк» стала наслідком умисного доведення банку до банкрутства посадовими особами фінустанови. Підставами для такого твердження, зокрема, є результати перевірки, здійсненої уповноваженою особою Фонду гарантування вкладів фізичних осіб», - йдеться в повідомленні Фонду.

Найпоказовіший із виявлених фактів - надання із порушенням принципів кредитування, під заставу товарів в обороті (дизельного палива, бензину, скрапленого газу тощо) позик на мільярди гривень позичальникам, що входили до групи компаній «СЄПЕК». У результаті, балансова вартість активів, включених до ліквідаційної маси банку, склала 5 177,4 млн грн, у той час як оціночна вартість, визначена сертифікованими суб'єктами оціночної діяльності, становить лише 94,1 млн грн. Понад 97% усіх активів, включених до ліквідаційної маси ПАТ «Реал банк» - кредити, надані юридичним особам. «На папері» вартість цієї групи активів сягнула 5 037,2 млн грн. При цьому їх незалежна оцінка виявилась у понад 620  разів меншою - 8,1 млн грн. Основна причина - укладення завідомо збиткових для банку кредитних договорів.

Так, майже 4 797,3 млн грн - кредити компаній, що входили до групи «СЄПЕК» (власник Сергій Курченко). Окрім того, що усі компанії-позичальники входили до складу однієї групи, надані їм кредити мали і інші спільні характерні ознаки - значні суми позик і неліквідні застави. У забезпечення виконання за мільярдними кредитами було передано продукти нафтопереробки (дизельне паливо, бензин, скраплений газ тощо), які перебували у торговому обороті, що фактично від початку унеможливлювало перевірку їх наявності у силу відсутності індивідуальних ознак.

Читайте також: Реструктуризація іпотечних кредитів: у Фонді гарантування повідомили деталі

Позичальники припинили виконувати свої зобов'язання перед банком понад чотири роки тому, на зв'язок з банком не виходять, на письмові запити не відповідають. На сьогодні заборгованість за кредитними договорами складає 5 095,5 млн грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-