У Держспоживслужбі попередили про небезпеку завчасно зірваних овочів

У Держспоживслужбі попередили про небезпеку завчасно зірваних овочів

Укрінформ
Овочі та фрукти, вегетативна фаза дозрівання у яких не завершилася, мають підвищений вміст нітратів, нітритів та інших речовин.

Про це заявив перший заступник начальника Головного управління Держспоживслужби у Києві Олександр Овчаренко. 

"Як правило, підвищений вміст нітратів і нітритів спостерігається в овочах з незакінченою вегетативної фазою дозрівання. Простіше кажучи, зірваних з грядки завчасно. Крім нітратів і нітритів у них можуть бути і залишки засобів захисту рослин, стимуляторів росту. Усі ці речовини, якщо вони сертифіковані для використання в Україні, серед списку своїх характеристик мають чіткі терміни, протягом яких вони виводяться з овочів і фруктів. Але якщо плід зірвати до їх завершення, вміст залишків дійсно може бути вищим за норму", - зазначив фахівець.

За його словами, підприємці порушують технології ранньою весною через високі ціни на овочі.

"У тих випадках, коли мова йде про овочі та фрукти, вегетативна фаза дозрівання у яких завершилася, підвищеного вмісту нітратів, нітритів та інших речовин не спостерігається. Але мотив підприємців порушувати технології ясний - ранньою весною ціна на овочі особливо висока, і вони женуться за заробітком", - наголосив Овчаренко.

Читайте також: МінАПК: Заборони на закупівлю молока у населення немає

Він також зазначив, що побутові нітратоміри не є надійним способом виміряти нітрати і нітрити.

"Визначення рівня вмісту нітратів і нітритів - досить непроста процедура. Робити це можуть тільки фахівці на спеціальній каліброваній, перевіреній апаратурі відповідно до спеціальних методик. В Україні до використання пропонується широкий вибір незареєстрованих побутових апаратів для вимірювання вмісту нітратів і нітритів. Вони не проходять жодних перевірок. З цієї причини судити про те, наскільки коректно такі апарати визначають вміст нітратів-нітритів, складно", - зазначив фахівець.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-