Як Київська школа економіки потрапила під «боротьбу з корупцією»

Як Київська школа економіки потрапила під «боротьбу з корупцією»

Аналітика
Укрінформ
Парадоксально, але система, яка створена задля боротьби з корупцією, добряче вдарила по тих, хто з корупцією бореться

Чим менше часу лишається до дедлайну подання електронних декларацій за 2018 рік, тим більше скандалів розгортається навколо нововведень, зокрема — декларування антикорупційних активістів.

А подекуди декларації про доходи створюють загрозу самому існуванню проектів, де зайняті ті, хто має заповнювати декларації. Наприклад - Київська школа економіки. 19 березня її почесний президент Тимофій Мілованов у своєму Facebook повідомив, що 5 членів ради директорів, які є громадянами інших держав, не в змозі заповнити декларації, а тому розмірковують про звільнення. Раніше він сподівався на зміну правил декларування і висловлював припущення, що в іншому випадку це може стати причиною закриття навчального закладу. Втім, зміну правил подання декларацій Верховна Рада благополучно завалила, і вже 22 березня пан Мілованов повідомив, що чотири професори Київської школи економіки пішли у відставку. А тому сценарій з закриттям школи стає ще більш реальним.

Тимофій Мілованов // Фото з ФБ
Тимофій Мілованов // Фото з ФБ

Отже, що це означатиме для України? По-перше, КШЕ — це один з двох українських навчальних закладів, поряд з Києво-Могилянською бізнес-школою, що навчають за програмою MBA. Саме вони готують топ-менеджмент як для приватних організацій, так і для державних структур. Нині левова частка випускників Київської школи економіки займає керівні посади в найбільших українських банках — OTP, Аваль, Укрсиббанк тощо. Також випускники Школи працюють в різних українських міністерствах та навіть у світових фінансових установах, на кшталт Світового банку (Ядвіга Семиколєнова) чи Європейського банку реконструкції та розвитку. Дехто з колишніх випускників є викладачами університетів зі світовим ім’ям. Наприклад, Тетяна Андреєва — Директор з економічних ініціатив Центру продовольчих товарів при Університеті штату Коннектикут, або Андрій Норець — професор Принстонського університету.

По-друге, Київська школа економіки регулярно організовує і реалізує соціальні проекти, останній з яких - "Програма з підприємницької діяльності для ветеранів АТО". Організовуються різні тренінги для журналістів, молодих політиків, громадських активістів. Також викладачі і адміністрація КШЕ є співзасновниками популярної аналітичної платформи “VoxUkraine”.

Виявляється, українські виші також можуть бути “антикорупційними організаціями”

Саме громадська діяльність КШЕ і стала причиною скандалу, яка може призвести до закриття Школи. На сайті КШЕ зазначено, що при навчальному закладі діє Центр вдосконалення закупівель. Він “живе” на грантові кошти, зокрема від USAID — Американського агентства міжнародного розвитку і займається аналізом державних закупівель. Зокрема, Центр аналізує аукціони, що проводяться за допомогою системи “ProZorro”, виявляє корупційні схеми, які дехто примудряється таки проводити через неї. А це — ні що інше, як антикорупційна діяльність. Тобто. Київська школа економіки є антикорупційною організацією.

Відтак, і працівники підпадають під визначення “антикорупційні активісти” і мають декларувати свої статки. За словами Тимофія Мілованова, проблема в тому, що серед працівників Київської школи економіки є також іноземці. І процедура подання декларацій для них — доволі складна. Щоб отримати електронний ключ, необхідно ввести особистий номер платника податків. Відтак, громадянин іншої держави має навідатись в податкову, простояти в черзі, отримати номер платника податків, потім отримати ключ і задекларувати власні доходи. Навіть якщо цей іноземець — директор Стокгольмського інституту перехідної економіки Торбен Беккер, або ж Президент фонду Євразія Хортон Бібі Сентер. Нікого не цікавить і те, що вони постійно мешкають за кордоном. Борешся з корупцією — звітуй!

До вирішення проблеми - 10 днів

Але те, що директори Київської школи економіки навіть підуть у відставку — не звільнить їх від необхідності подання електронних декларацій. Почесний президент КШЕ у коментарях до свого допису у Facebook зазначає мотиви директорів, які подали у відставку: мовляв, вони усвідомлюють те, що таким чином не звільнять себе від е-декларування, тому їхній крок можна розцінювати як протест.

І все це ускладнюється тим, що Київська школа економіки тримається переважно на іноземних викладачах і менеджерах. За словами Мілованова, якщо іноземці підуть — КШЕ перетвориться на “ізольований місцевий виш низького рівня”. А таких в Україні і так вистачає.

До дедлайну подання електронних декларацій антикорупційними активістами, тобто всіх тих, хто згідно із законом підпадає під це визначення, залишається 10 днів. Президент Порошенко погодився прибрати скандальну норму з закону вже цього року. Але, нагадуємо, парламент голосування за її скасування — провалив. Іншого шансу скасувати зміни не випадає, останній тиждень березня є несесійним, депутати роз’їхалися хто куди... Мабуть, багато з них – з відчуттям власної значущості і задоволення: такі ж помстилися цим «крикунам», які примусили їх публічно показати «все нажитоє нєпосильним трудом»…

Якщо найгірші прогнози виправдаються, і Київська школа економіки припинить своє існування — це яскраво продемонструє рівень логіки і щирості компанії з «боротьби з корупцією» в Україні. Можна і не гадати, як це буде сприйняте, насамперед ,міжнародною спільнотою, керівництвом благодійних фондів, які виділяють Україні кошти, директорами світових банківських установ.

Микола Романюк, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-