Ринок землі надасть потужний імпульс агробізнесу в Україні - Мінагро

Ринок землі надасть потужний імпульс агробізнесу в Україні - Мінагро

Укрінформ
Запровадження ринку сільськогосподарських земель в Україні дозволить створити потужний прошарок середнього класу у сільській місцевості.

Про це в своїй доповіді на Конференції Світового банку з питань земельних відносин та бідності повідомила заступник міністра аграрної політики та продовольства Олена Ковальова у Вашингтоні, інформує прес-служба Мінагрополітики.

Ковальова зазначила, що уряд продовжує зберігати скасування мораторію на продаж сільгоспземель в переліку пріоритетних завдань та працює над розвитком інфраструктури майбутнього земельного ринку.

Зокрема, Україна стала першою в світі країною, яка на законодавчому рівні запровадила моніторинг земельних відносин. Систему Державного земельного кадастру переведено на технологію Blockchain, що унеможливлює незаконні маніпуляції з даними про земельні ділянки. Запроваджено он-лайн реєстрацію договорів оренди та реєстрацію земельних ділянок он-лайн. Також з метою децентралізації розпочато процес передачі земель державної власності об’єднаним територіальним громадам.

«Мета реформи – не продаж заради продажу землі, навіть за найпривабливішими цінами, а створення сильного та сталого фермерства в Україні. Ми спрямували суттєву державну підтримку малим та середнім виробникам, адже від їх розвитку залежить добробут сільських територій», - підкреслила Олена Ковальова.

Читайте також: Україна введе антидемпінгові мита на міндобрива з Росії

Вона нагадала, що урядова концепція впровадження ринку земель містить ряд запобіжників, які перешкоджатимуть надмірній концентрації, спекуляціям та спрямовані передусім на захист прав власника земельної ділянки. Так, максимальний розмір с/г земель, що можуть перебувати у приватній власності, обмежено до 200 га для однієї особи, передбачено державне мито у розмірі 50% від грошової оцінки у випадку перепродажу земельної ділянки протягом перших трьох років; продаж державних с/г земель можливий лише через он-лайн аукціони.

«Ми цінуємо допомогу, яку надавали та продовжують надавати міжнародні донори та міжнародна експертна спільнота в реалізації земельної реформи. Сподіваюся, що разом ми зможемо завершити цю роботу та побудувати в Україні відкритий цивілізований ринок земель, який стане основою економічного розвитку держави», - підкреслила Олена Ковальова.

19-та Конференція Світового банку з питань земельних відносин та бідності проходить з 19 по 24 березня в штаб-квартирі Світового банку в Вашингтоні, США. Тема цьогорічної конференції – «Стимуляція економіки через відкриття ринку земель». Українську делегацію, що бере участь у конференції, очолює заступник міністра агрополітики Олена Ковальова. Всього на заході зареєстровано понад 1900 делегатів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-