У лютому гривневі вклади населення у банках зросли на 2,6% - НБУ

У лютому гривневі вклади населення у банках зросли на 2,6% - НБУ

Укрінформ
Приплив коштів у банківську систему у лютому 2018 року відновився після традиційного зниження обсягів депозитів на початку року.

Про це повідомляє прес-служба НБУ

«У лютому 2018 року відновився приплив коштів у банківську систему після традиційного зниження обсягів депозитів на початку року. За підсумками лютого загальний портфель депозитів у національній валюті у платоспроможних банках збільшився на 1,4% або 6,8 млрд грн до 482,2 млрд грн», - йдеться в повідомленні. 

Найбільш жваве зростання спостерігалося за гривневими вкладами населення. За місяць вони зросли на 2,6%. Це пояснюється зростанням номінальних доходів населення та збільшенням привабливості гривневих депозитів на тлі зміцнення гривні, чому серед іншого, сприяло й проведення Національним банком більш жорсткої монетарної політики. 

В свою чергу, обсяг корпоративних депозитів у гривні зріс на 0,3% за місяць. Більш помірні темпи приросту депозитів корпоративного сектору є типовим для періоду сплати квартальних податкових платежів до бюджету. 

Читайте також: НБУ припиняє карбувати дрібні монети

Загальний портфель кредитів банків у національній валюті за підсумками січня зріс на 0,8% порівняно з січнем - до 580 млрд грн. Банки нарощували гривневе кредитування як населення, так і бізнесу. Обсяг кредитів у національній валюті, виданих домогосподарствам, зріс за місяць на 0,9%, виданих корпоративному сектору - на 0,8%.  

Обсяг залишків за кредитами в іноземній валюті (у доларовому еквіваленті) у лютому скоротився. 

У відповідь на подальше підвищення Національним банком облікової ставки банки продовжували у лютому підвищувати процентні ставки як за депозитами, так і кредитами в національній валюті, насамперед для корпоративного сектору. 

Процентні ставки за новими гривневими депозитами для бізнесу зросли до 10,2% річних, за кредитами - до 16,0% річних. Також відбулося зростання ставок на новими кредитами у гривні й для домогосподарств - до 31,6% річних. Натомість процентні ставки за новими гривневими депозитами домогосподарств залишилися практично на рівні попереднього місяця - 11,4% річних.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-