Чому правило “зміцнилась гривня — знизились ціни” в Україні діє не тут і зараз

Чому правило “зміцнилась гривня — знизились ціни” в Україні діє не тут і зараз

Укрінформ
А регулювати це нема кому – бо територіальні відділення Антимонопольного комітету поскорочували…

Долар продовжує падати. Якщо на початку року його міняли по 28 гривень штука, то тепер можна знайти і по 25 “з копійками”. Укрінформ вже розбирався з причинами зміцнення гривні та зв’язком валютного курсу з місцевим ціноутворенням. Коли внаслідок “падіння” національної валюти обов’язково збільшуються ціни на левову частку товарів — починаючи пальним і закінчуючи пучком кропу від бабусі. І дійсно, опосередковано на усі товари курс долару впливає. Очевидно, такий самий процес мав би відбуватись і навпаки: коли долар падає (причому, тенденцію обіцяють тривалу, мінімум на півроку) мали б зменшуватись і ціни насамперед на імпортні товари. Оскільки ми, пересічні покупці, цього не помічаємо, тож звернімось до статистики та по пояснення до компетентних осіб. Картина неоднорідна: за словами експертів, пальне і паливо (дизель, бензин та скраплений газ) впродовж минулого місяця подешевшали в середньому на 4%, а ціни на ліки та побутову техніку — навпаки, за даними Держстату в лютому (порівняно з січнем) піднялись на 1% та 1,3% відповідно. Навіть якщо врахувати, що лікарські засоби у нас переважно вітчизняні, то побутова техніка — переважно імпортна. Втім, розбіжності з динамікою цін на пальне мають насторожувати.

Пальне — подешевшало і дешевшатиме надалі

Перший індикатор нашого дослідження — пальне. Адже за словами директора консалтингової групи "А-95" Сергія Куюна, в Україну імпортується близько 80% цього життєво необхідного товару. Логічно припустити, дешевшає долар — дешевшає бензин, і навпаки, дорожчає долар — дорожчає бензин. Ось лише коли долар дорожчає — бензин «підлітає» ледь не вмить, а від початку послаблення долара до реакції ринку пального може пройти багато часу. Цього разу, за півтора місяці 11-відсоткового гривневого зміцнення бензин подешевшав на 1,1 грн, “дизель” - на 1,3 грн, а газ — на 50 коп. За словами директора спеціальних програм науково-технічного центру “Психея” Геннадія Рябцева, оптові ціни на паливо реагують швидше на зміну курсу валют, ніж роздрібні.

Геннадій Рябцев
Геннадій Рябцев

“Якщо в роздрібній торгівлі на сьогодні ми маємо близько 4% зниження ціни, то оптові ціни впали на 7-8%. Тобто є підстави очікувати зниження цін і надалі. Мій прогноз — в наступні 2 тижні ціна впаде ще на 50-70 копійок. І це - наслідок зміцнення гривні та зниження вартості нафтопродуктів на кордоні. Тобто все відбувається відповідно до ринкових законів”, - каже експерт. Так, але процеси відбуваються не настільки швидко, як нам би хотілося.

Чому ціни на пальне впали не одразу? А тому, що продавці пального не хочуть ризикувати. “Зниження ціни меншими темпами, аніж підвищення - нормальне явище, яке притаманне не лише українському ринку. Ціноутворення на ринку пального державою не регулюється, тому гравці мають враховувати ризики власного бізнесу — вгадувати куди і як піде закупівельна ціна. Якщо долар стосовно гривні пішов вгору, то будь-який бізнес одразу реагує на це збільшенням ціни. А якщо гривня зміцнюється, то він чекає, чи набуде це зниження сталого характеру. Ніхто ж не хоче собі працювати в збиток?.. І тому це цілком зрозумілі явища, коли при зниженні цін трейдери реагують повільніше, аніж при їх зростанні”, - пояснює Геннадій Рябцев.

Ліки здебільшого вітчизняні, а ви не знали?

Якщо нафта і нафтопродукти в Україні здебільшого імпортні, то понад 70% ліків, як стверджують експерти, — вітчизняні. Але великий відсоток вітчизняних препаратів — не єдиний фактор, через який падіння цін на імпортні медичні препарати не відчувається. Президент Асоціації представників міжнародних фармацевтичних виробників в Україні Анатолій Ревін вважає, що це залежить не тільки від виробників ліків, а ще й від каналів дистриб’юції. “Теоретично так, коли курс росте — ціни підвищуються, коли курс падає — ціни мають зменшуватись. Але в умовах ринку, на якому працюють як вітчизняні, так і зарубіжні виробники, їх не можна підвести під один знаменник, оскільки ціноутворення і джерела постачання у них різні. Дистриб’ютор, який закуповує товар безпосередньо за валюту, а продає за гривню, звісно, ризикує і від цих ризиків намагається захиститись, встановлюючи на товар відповідну націнку під час зростання курсу” - вважає експерт.

Коли ж коливання курсу валют стануть відчутними покупцеві медичних засобів? “Це залежить не лише від виробників, а й від дистриб’юторів та аптек - вважає Анатолій Ревін. - Коли курс валют коливається, дистриб’ютор може змінити свій прайс-лист, виходячи з того за яку грошову одиницю він придбав товар. Якщо дистриб’ютор придбав товар за валюту, наприклад, в січні, коли курс був один, а продає його зараз, коли курс вже інший, то він усі понесені витрати має закласти в ціну товару. Але мова йде про великі партії товару, які продаються не за день і не за тиждень. Тому часу треба багато. Наприклад, в аптеках сьогодні продається те, що вироблено, можливо, минулого літа чи осені. І ціна на неї встановлюється виходячи з того, за яку ціну на той час купив товар дистриб’ютор. Якщо курс стабільний тривалий час, то і ціна на товари, куплені за валюту, - зменшується, так як ризики відсутні. Але під час несподіваних коливань ціни можуть зростати. І це стосується не тільки імпортних ліків, а абсолютної більшості як імпортних, так і вітчизняних товарів”.

Анатолій Ревін
Анатолій Ревін

Але загалом, на думку експертів, помітна тенденція: все більше препаратів виробляються в Україні. “Тому питання щодо зниження ціни треба задавати і вітчизняним виробникам — вони ж також підвищують ціну на свою продукцію, виходячи з того, що імпортні складові препаратів дорожчають разом зі зміною курсу. За даними аналітичної компанії “Проксіма ресерч”, частка продажів вітчизняних упаковок ліків в аптеках за останнє десятиріччя зросла з 65% у 2008 до 76% у 2017 ” - говорить Анатолій Ревін.

Максимізація прибутків — це нормально. Якщо витримано законодавство та існує вільна конкуренція

Загалом, деякі експерти нарікають (і не безпідставно) на те, що виробники завдяки коливанням курсу намагаються збільшити свій прибуток. “Темпи тимчасового зміцнення національної грошової одиниці значно випереджають темпи зниження ціни на імпортні товари. Продавці цих товарів за рахунок коливань валютного курсу, незалежно, в який бік, намагаються максимізувати свій прибуток. Це абсолютно законно. Але справа в тім, що в Україні фактично відсутні регуляторні органи, відповідальні за дотримання законодавства про захист від недобросовісної конкуренції, яка у моменти зміни ринкових умов дуже чітко проявляється. Особливо часто це буває на ринку пального, оскільки зниження курсу долара, незважаючи на те, що близько 80% дизельного палива та бензинів є імпортними, практично не відображається на зниженні ціни на роздрібному ринку нафтопродуктів”, - в коментарі Укрінформу пояснив доктор економічних наук, головний редактор журналу “Економіст” Василь Голян.

Василь Голян
Василь Голян

Експерт скептично ставиться до того, що незабаром ціни відчутно знизяться. “Ціни однозначно мали б знижуватися за умови дотримання законодавства. Тобто зниження реальної вартості імпортного товару за умови здешевлення долара мало б забезпечувати зниження ціни на нього на вітчизняному ринку. За умови масового скорочення територіальних представництв Антимонопольного комітету України недобросовісна поведінка продавців імпортних товарів буде набувати ще більш масового характеру, тому зниження цін очікувати не варто”, - вважає Василь Голян.

Від себе додамо — в умовах ринкової економіки ми маємо звикнути до думки, що вільне ціноутворення не завжди відбувається так, як хотілось би споживачеві. Якщо бізнес дотримується законодавства та чесної конкуренції, то немає на що нарікати. Бізнес є бізнес, і треба вчитись жити в таких реаліях.

Микола Романюк, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-