У Фонді гарантування повідомили як банк «Демарк» став неплатоспроможним

У Фонді гарантування повідомили як банк «Демарк» став неплатоспроможним

Укрінформ
До визнання неплатоспроможним ПАТ «Банк «Демарк» проводилась ризикова кредитна політика - було укладено десятки подібних між собою кредитних угод на загальну суму майже 1,3 млрд грн.

Про це повідомляє прес-служба ФГВФО.

«Однотипність оформлених договорів, подібність неліквідного забезпечення, а також неповернення грошових коштів у передбачені договорами строки дають формальні підстави вбачати у вчинених схемних діях ознаки кримінального правопорушення - шахрайства з фінансовими ресурсами, результатом якого стало нанесення значної матеріальної шкоди банку», - йдеться у повідомленні.

Аналіз здійснених фінансових операцій банку «Демарк», проведений уповноваженою особою Фонду гарантування вкладів фізичних осіб у межах ліквідації, встановив, що протягом 2008-2014 років банком укладено ряд кредитних угод, за якими оформлення кредитних справ має формалізований та однотипний характер. За цією «схемою» 37 позичальниками-юридичними особами було укладено із банком «Демарк» 43 кредитні угоди. Майже кожен другий договір був укладений у 2013 році. Спільними рисами усіх угод, окрім оформленого неліквідного забезпечення (у заставу за кредитами передано майнові права, зокрема права вимоги за поточними договорами позичальників з купівлі-продажу цінних паперів), є і самі суми кредитів - кожним позичальником отримано майже однакові суми у межах 36,5-38 млн грн.

Термін дії більшості вищезазначених кредитних договорів сплинув, проте у передбачені договорами строки грошові кошти не були повернуті банку. На адресу усіх позичальників були направлені листи з вимогою негайного погашення заборгованості. Більшість вимог залишились без відповіді, інші - повернулись із відміткою «не знаходиться за зазначеною адресою». Неліквідне забезпечення за договорами не дає можливості банку повернути навіть частину виданих коштів шляхом звернення стягнення на предмет застави. У результаті - банку, а тим самим і його кредиторам, завдано збитків на загальну суму 1,3 млрд грн. 

Читайте також: Фонд гарантування з 12 березня здійснює виплати вкладникам банку "Юнісон"

Загалом під час ліквідації банку подано 46 заяв про вчинення кримінальних правопорушень на загальну суму 1 809,8 млн грн. Станом на початок лютого 2018 року вкладниками банк «Демарк» отримано 992,7 млн грн. Загальна сума акцептованих кредиторських вимог - 1 165,8 млн грн. На сьогодні задоволено 8,5% кредиторських вимог 3-ї черги.

Як повідомлялось, тимчасову адміністрацію в Банк «Демарк» було запроваджено з 29 вересня 2014 року на підставі постанови правління Національного банку України про віднесення банку до категорії неплатоспроможних.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-