Газпром сам виставив рахунки, гроші за якими відмовився брати – Нафтогаз

Газпром сам виставив рахунки, гроші за якими відмовився брати – Нафтогаз

Укрінформ
Російський Газпром сам виставив НАК "Нафтогаз України" рахунки за газ, плату за якими потім відмовився приймати.

Про це написав у Facebook головний комерційний директор Нафтогазу Юрій Вітренко.

"Нагадаю, що Газпром підступно, без попередження, у період аномальних холодів, не виконав контрактні зобов'язання і не став поставляти газ. Хоч до цього сам виставив за рахунок за березень який Нафтогаз повністю оплатив", - розповів Вітренко.

За його словами, Нафтогаз протягом фактично однієї доби повністю замістив обсяги газу від Газпрому на газ від європейських постачальників - однак, за цінами вищими, ніж міг би придбати цей газ у Газпрому.

"34% переплати за імпортний газ у березні будуть компенсовувати не українці, а Газпром", - запевнив Вітренко.

Він пояснив, що ціни на газ у Європі у період кількаденного похолодання доходили до більш ніж 1 тис. дол за тис. кубометрів.

"Якщо б ми купували газ на ті дні "для підстраховки", то вся вартість газу лягла б нам на збитки, які б нам ніхто не мав компенсувати. Тому ми і не купували по 1 тис. дол.", - додав комерційний директор НАК.

Читайте також: У Нафтогазі назвали міста, які найбільше скоротили споживання газу

Як повідомляв Укрінформ, 28 лютого Стокгольмський арбітражний суд задовольнив вимоги НАК "Нафтогаз України" щодо компенсації за недопоставлені Газпромом обсяги для транзиту й зобов'язав російського монополіста виплатити 4,63 млрд дол. За даними Нафтогазу, це рішення означає, що Газпром має сплатити Україні близько 2,56 млрд дол., з урахуванням остаточного розрахунку за газ, поставлений у 2014 і 2015 роках.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-