Легальний видобуток бурштину: Гройсман поки не бачить шансів на якісний закон

Легальний видобуток бурштину: Гройсман поки не бачить шансів на якісний закон

Укрінформ
Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман поки що не бачить шансів на ухвалення Верховною Радою закону про легалізацію видобутку бурштину, який би враховував інтересів держави та громадян.

Про це він заявив на обговоренні звіту уряду за 2017 рік з регіональними ЗМІ, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми пробували по бурштину врегулювати це постановою (уряду)  - немає такої можливості, не працює. Треба тільки законом України. Я можу сказати, що шансів на проходження  у відкритому публічному варіанті, у такому, щоб це було правильно зроблено, я поки що не бачу. Але ми будемо боротися за це, тому що це доходи в бюджет", - сказав Гройсман.

 За його словами, можливості уряду у врегулюванні питання видобутку бурштину дуже обмежені.

 "Я ще раз наголошую, що я намагався (зробити це) через постанову уряду - неможливо, закон настільки зарегульовує наші можливості, що це є очевидним", - констатував Прем'єр-міністр.

Читайте також: НАБУ завершило досудове розслідування у “бурштиновій справі”

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада 7 лютого 2017 року відхилила проект закону про видобуток та реалізацію бурштину, який народні депутати мали ухвалити у другому читанні. Загальна схема легалізації видобутку бурштину, запропонована в проекті закону, полягала в наданні дозволів на роботу старателям. Обласні ради та профільні органи державної влади мали розробляти програми видобутку бурштину та рекультивації територій. Після узгодження з урядом місцева влада мала видавати дозволи на надрокористування і видобуток бурштину "суб'єктам господарювання".

Профільний комітет парламенту пропонував ухвалити закон в цілому. Але спеціальна комісія, яку створили для врегулювання ситуації з бурштином, рекомендувала відправити його на повторне друге читання.

Проте жодне з рішень не набрало 226 голосів і документ відхилили.

Віце-спікер Ради Ірина Геращенко, яка очолювала комісію, заявила, що до проекту були серйозні зауваження щодо лобістських схем та проблем з екологією. Також у проекті, за її словами, прописане недостатнє покарання за незаконний видобуток.

У парламенті вже кілька років обговорюють легалізацію видобутку бурштину, проте жоден проект так і не підтримали.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-