Участь в IRENA: посол ОАЕ розповів про перспективи для України

Участь в IRENA: посол ОАЕ розповів про перспективи для України

Укрінформ
Набуття Україною повноправного членства в Міжнародному агентстві з відновлюваних джерел енергії (IRENA) відкриває широкі перспективи у галузі відновлювальної енергетики.

Про це в інтерв’ю Укрінформу розповів Надзвичайний та Повноважний посол України в Об’єднаних Арабських Еміратах Юрій Полурєз.

«Наша повноцінна участь в Агентстві (IRENA - ред.) дійсно відкриває широкі перспективи в галузі відновлювальної енергетики, адже там акумульована найкраща практика, як розвинені країни йшли до того, аби 60% і, навіть, 70% енергобалансу видобувати з відновлювальних джерел енергії», - наголосив дипломат.

На його думку, приєднання до цього клубу дасть змогу долучитися до найкращого світового досвіду, до унікальної бази знань щодо нових технологій та тенденцій їх впровадження.

«Для України – це надзвичайно актуально, адже з кожним роком частка використання відновлюваних джерел енергії зростає, і участь у цих ініціативах буде дуже важливою і для українського бізнесу, і для фахівців галузі, і, врешті-решт, для уряду», - переконаний Полурєз.

Водночас він застеріг від «завищених очікувань» відносно того, що членство в IRENA дасть можливість отримувати значні й дешеві кредити для розвитку галузі.

Читайте також: Україна потребує 10 мільярдів євро на розвиток "зелених" джерел енергії - Савчук

«Дійсно, такі механізми у самому агентстві є, але тут варто провести аналогію з Міжнародним агентством із атомної енергетики – від нього ніхто не сподівається на значні кошти, радше очікують на змістовний аналіз, експертизу проектів, допомогу у формулюванні пріоритетних напрямків роботи уряду», - зазначив очільник українського диппредставництва.

Дипломат пояснив, що з агентством IRENA тісно співпрацює Абу-Дабійський фонд розвитку, де існує чітко виписаний механізм отримання пільгових кредитів на умовах до 2% річних на 20 років. Розмір кредитів варіюється між 5 та 15 млн дол США на один проект.

«Так, після висновків агентства IRENA на ці гроші можна розраховувати», - запевнив посол.

Агентство IRENA було засноване з ініціативи уряду Німеччини в Боні у 2009 році. Головна мета організації - підтримка використання всіх форм поновлюваних джерел енергії, полегшення доступу до необхідної інформації, у тому числі - до технічних даних. Завдяки потенціалу та досвіду Об’єднаних Арабських Еміратів у цій галузі, штаб квартиру IRENA вирішили розташувати саме в Абу-Дабі.

Як повідомляв Укрінформ, наприкінці грудня 2017-го року Президент України Петро Порошенко підписав закон про приєднання України до Міжнародного агентства з відновлювальних джерел енергії. Відповідно до встановленої процедури, сьогодні Україна набула повноцінного членства в організації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-