Нацбанку пропонують зменшити загальний резерв

Нацбанку пропонують зменшити загальний резерв

Укрінформ
У Раді Національного банку пропонують знизити розмір загальних резервів НБУ з 10% від обсягу грошово-кредитних зобов'язань до 5-7%.

Про це на своїй сторінці у Facebook написав голова Ради НБУ Богдан Данилишин.

"Рада НБУ вважає за доцільне знизити розмір рівня формування загальних резервів до 5-7% (у діючій редакції закону - 10%) та передбачити можливість його підвищення до 10% за рішенням Радим, - написав Данилишин.

Він зазначив, що такий гнучкий підхід дасть змогу вивільнити частину загальних резервів та збільшити обсяг коштів, які перераховуватимуться до Державного бюджету України, сформувавши в ньому спеціальний Фонд розвитку.

"Практика роботи вимагає уточнення повноважень Ради в частині контролю засобів та методів, через які Національний банк України забезпечує реалізацію грошово-кредитної політики, оскільки це питання залишилось поза увагою будь-яких контролюючих органів, зокрема - Ради Національного банку України та Рахункової палати. Відсутність контролю не сприяє упередженню прийняття невиважених рішень у монетарній сфері Правлінням Національного банку України. Останнім свідченням цього є занадто високе підняття рівня облікової ставки і, як наслідок, очікуване зниження темпів економічного зростання", - зазначив Данилишин.

Читайте також: Зростання економіки: Данилишин назвав основні цифри 2017 року

За його словами, прийняття запропонованих змін дасть змогу врегулювати окремі питання управління власним капіталом НБУ, підвищить ефективність корпоративного управління, сприятиме збільшенню надходжень до держбюджету, а також підсилить вплив рішень Ради НБУ на досягнення регулятором поставлених перед ним цілей та завдань.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-