Міжнародні резерви України скоротилися до $18,4 мільярда

Міжнародні резерви України скоротилися до $18,4 мільярда

Укрінформ
Станом на 1 лютого 2018 року міжнародні резерви України становили 18,44 млрд дол. США. За перший місяць року відбулося скорочення на 2% через здійснення платежів з обслуговування та погашення держборгу і проведення валютних інтервенцій.

Про це повідомляє прес-служба НБУ.

«Міжнародні резерви України на 1 лютого 2018 року становили 18 442,74 млн дол. США (в еквіваленті), за попередніми даними», - йдеться в повідомленні.

У Нацбанку зазначають, що за перший місяць року вони майже не змінилися, скорочення становило 2% і відбулося з двох причин.

По-перше, у січні було здійснено платежі уряду з обслуговування та погашення державного та гарантованого державою боргу в іноземній валюті на суму 565,6 млн дол. США. Зокрема, 468,5 млн дол. США було спрямовано на обслуговування і погашення за ОВДП, деномінованими в іноземній валюті. По-друге, у відповідь на посилення волатильності обмінного курсу гривні Національний банк проводив валютні інтервенції для згладжування надмірних курсових коливань, викликаних тимчасовими факторами. У січні він здійснив продаж іноземної валюти на міжбанківському валютному ринку на 266,8 млн дол. США, з яких 169,0 млн дол. США - під час інтервенцій у формі запиту найкращого курсу.

Читайте також: У Нацбанку сказали, коли інфляція піде на спад

Однак формування надлишкової пропозиції валюти на міжбанківському ринку наприкінці січня дозволило Національному банку поповнити міжнародні резерви. Загалом за січень Національний банк купив на міжбанківському валютному ринку України 250,9 млн дол. США, у тому числі 177,0 млн дол. США - за інтервенціями у формі запиту найкращого курсу. Таким чином, чистий продаж іноземної валюти становив 15,9 млн дол. США. 

Крім того, на обсяг резервів вплинули переоцінка фінансових інструментів (зміна ринкової вартості, курсу валют) на суму 205,9 млн дол. США та інші операції на суму 9,9 млн дол. США. 

В цілому, станом на 1 лютого 2018 року обсяг міжнародних резервів покриває 3,5 місяця майбутнього імпорту і є достатнім для виконання зобов'язань України та поточних операцій уряду і Національного банку.

Як повідомляв Укрінформ, міжнародні резерви України на 1 січня 2018 року становили 18 808,45 млн дол. США (в еквіваленті) за попередніми даними.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-