Укрзалізниця пропонує перейти на трирічне планування вантажоперевезень

Укрзалізниця пропонує перейти на трирічне планування вантажоперевезень

Укрінформ
В.о. голови правління Укрзалізниці Євген Кравцов закликав учасників транспортного ринку будувати плани вантажоперевезень на перспективу в три роки та надавати пропозиції з урахування конкретних місяців. 

Така тенденція відповідає політиці уряду України щодо запровадження в Україні середньострокового бюджетного планування, повідомляється на сайті Укрзалізниці.

У ПАТ «Укрзалізниця» вже сформовано помісячний план вантажоперевезень на 2018 рік. Він враховує фактори, що впливають на зміну обсягів у конкретні періоди: рівень ВВП, сезонність перевезень, збільшення імпорту, врожайність сільськогосподарських культур, зміну маршрутів перевезень та ін. Укрзалізниця пропонує на прикладі помісячного плану обсягів перевезень вантажів на 2018 рік сформувати перспективний трирічний план вантажоперевезень залізничним транспортом. За словами Євгена Кравцова, це дозволить покращити забезпечення необхідних обсягів перевезень, зробить їх більш чіткими та прогнозованими, допоможе раціональніше використовувати рухомий склад.

Окрім того, у зв’язку з внесенням змін до Бюджетного кодексу України в частині запровадження в Україні середньострокового бюджетного планування (на 3 роки) на постійній основі ПАТ «Укрзалізниця» ініціює початок спільної підготовки до планування обсягів перевезень вантажів залізничним транспортом на 2018-2020 роки. «Нам необхідне перспективне планування. Від цього виграють і клієнти, і Укрзалізниця, оскільки краще задовольнятимуться їхні заявки, зникне ажіотажний попит, а ми, у свою чергу, зможемо вчасно готувати рухомий склад, планувати зміну маршрутів, мати сітки та економічно-обґрунтований план усіх наших вантажовідправлень. Укрзалізниця може швидко переорієнтуватися, але має хоча б знати, в який бік і на яку кількість вантажів, тому й просимо ринок перейти до нового формату планування», – підкреслив Євген Кравцов.

Читайте також: Торік Укрзалізниця суттєво поліпшила свою виробничу ефективність - Кравцов

Очікується, що у 2018 році залізничним транспортом України буде перевезено 347,5 млн тонн вантажів – це на 8 млн тонн (на 2,3%) перевищує минулорічні обсяги. На зростання обсягів перевезень впливає рівень ВВП, особливо в експортному (+3%) та внутрішньодержавному (+1,5%) сполученні, інші чинники.

До 19 лютого Укрзалізниця очікує від клієнтів пропозиції для коригування помісячного плану перевезень на 2018 рік, щоб мати більш повну та об’єктивну загальну картину. Євген Кравцов повідомив, що відповідні пропозиції вже направлені всім галузевим спільнотам, асоціаціям і спілкам.

Він також нагадав, що Укрзалізниця неодноразово в ІV кварталі 2017 року та в січні 2018 року надсилала запити до галузевих союзів, асоціацій та спілок щодо надання інформації стосовно обсягів перевезень на 2018 рік, проте зведеної інформації не отримала. Інформації, що вибірково надали окремі підприємства, було недостатньо для підготовки виваженого прогнозу перевезень на 2018 рік. У зв‘язку з чим було вирішено самостійно сформувати план та надати для обговорення асоціаціям.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-