“Вишки Бойка” принесли Януковичу і Арбузову $95 мільйонів

“Вишки Бойка” принесли Януковичу і Арбузову $95 мільйонів

Укрінформ
Колишній президент Віктор Янукович та екс-голова Нацбанку Сергій Арбузов отримали 95 млн доларів від оборудок з купівлею за завищеними цінами двох бурових установок для ДАТ "Чорноморнафтогаз".

Відповідні дані надав один зі свідків у кримінальній справі стосовно злочинної організації Януковича, заявив на брифінгу генпрокурор Юрій Луценко.

"Як особа, яка особисто брала участь у вищевказаному злочині, я можу показати, що в результаті проведення оборудок при закупівлі бурових установок В312 і В319 привласнені грошові кошти були розподілені наступним чином: 95 млн доларів перераховано на рахунки компаній, які підконтрольні Януковичу і Арбузову", - процитував генпрокурор ці свідчення.

Він також повідомив, що є конкретні рахунки, на які були переказані ці кошти. Наявність цієї інформації Луценко вважає "одним з найбільших проривів у слідстві".

Крім того, за його словами, свідок заявив, що внаслідок оборудки 25 млн доларів було переказано компанії, підконтрольній Світлані Бакуліній - дочці тодішнього керівника НАК "Нафтогаз України" Євгена Бакуліна.

Читайте також: ГПУ готує подання на депутата Бойка через історію з вишками

За інформацією генпрокурора, на рахунки власника латвійської компанії ВАТ «Ризька судноверф» Василя Мельника перевели 15 млн дол. Тодішньому заступнику голови правління ПАТ "Нафтогаз України" Євгену Корнійчуку видали 2 млн доларів готівки, голові правління ДАК "Чорноморнафтогаз" Валерію Ясюку - 3 млн доларів, начальнику управління комерції ДАТ "Чорноморнафтогаз" - 100 тис. дол.

Луценко також повідомив, що тодішньому заступнику голови правління ДАТ "Чорноморнафтогаз" Олександру Кацубі обіцяли після заволодіння коштами під час купівлі другої установки передати 1-2 млн для придбання будинку в Обухівському районі Київської області. Але через розголос у ЗМІ про оборудку йому відмовили у наданні готівки, що сприяло угоді зі слідством, яку він уклав у червні 2017 року, зазначив керівник ГПУ.

Він також розповів, що, за даними слідства, власниця ПАТ "Вернум банк" Наталія Ігнатченко отримала 4 млн доларів за послуги у конвертації валюти.

Раніше генпрокурор повідомив, що оголошено в розшук колишнього голову Національного банку України Сергія Арбузова за фактом співучасті у заволодінні грошовими коштами ДАТ «Чорноморнафтогаз» в сумі 3,2 млрд грн при купівлі двох самопідіймальних бурових установок В312 і В319.

Він також поінформував про затримання Наталії Ігнатченко, яка підозрюється у відмиванні через підконтрольні підприємства-нерезиденти коштів, здобутих членами ОЗУ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-