Збитки банків від незаконних дій з платіжними картками торік зменшились - НБУ

Збитки банків від незаконних дій з платіжними картками торік зменшились - НБУ

Укрінформ
Збитки українських банків від незаконних дій з платіжними картками у 2017 році зменшилися вперше з 2015 року.

Про це повідомляє прес-служба НБУ

«За підсумками 2017 року збитки українських банків від незаконних дій з платіжними картками зменшилися у порівнянні з 2016 роком. Така позитивна тенденція спостерігається вперше з 2015 року», - йдеться в повідомленні.

За словами директора Департаменту платіжних систем та інноваційного розвитку НБУ Олександра Яблунівського, у 2017 році ця сума становила 0,0077% від загального обсягу всіх операцій з платіжними картками (у 2016 році - 0,011%). Тобто на один мільйон гривень видаткових операцій з використанням платіжних карток, 77 гривень припадало на незаконні операції, тоді як у 2016 році ця сума становила майже 110 гривень. У 2017 році суттєво зросла кількість сумнівних операцій, що проводилися у мережі Інтернет. Як пояснив Яблунівський, такий тренд пояснюється зміною фокусу уваги шахраїв з технологічних методів шахрайства на людський фактор, що потребує від усіх учасників платіжного ринку реалізації заходів з підвищення фінансової грамотності держателів платіжних карток. При цьому оплата в торговельній мережі, стає одним з найбільш безпечних способів використання платіжних карток (у порівнянні із збитками понесеними держателям та банками через банкомати та мережу Інтернет). Кількість шахрайських операцій з платіжними картками, за якими банки зазнали збитків, за минулий рік знизилася до 77,6 тисяч випадків (у 2016 році - майже 95 тисяч випадків). Традиційно найбільша кількість шахрайських випадків припадає на великі міста України (з населенням понад один мільйон осіб) та найбільші області - до 97%.

Читайте також: У Нацбанку кажуть, що валютний ринок скоро "заспокоїться"

Національний банк нагадує, що користувачі платіжних карток мають бути обачними та не розголошувати особисту інформацію та реквізити платіжних карток (термін її дії, код CVС2/CVV2, ПІН-код до картки), а також пароль для входу до веб-банкінгу, одноразові паролі для проведення додаткової автентифікації платежів або входу до веб-банкінгу (представники банків ніколи не запитують цю інформацію).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-