Цьогоріч у банках очікують зростання попиту на кредити від бізнесу та населення

Цьогоріч у банках очікують зростання попиту на кредити від бізнесу та населення

Укрінформ
Банки очікують зростання кредитування малого та середнього бізнесу та населення протягом наступних 12 місяців.

Про це йдеться в аналітичному звіті "Опитування про умови кредитування", оприлюдненому сьогодні Національним банком України.

«Протягом наступних 12 місяців корпоративне кредитування збільшиться. Так вважає 72% опитаних банків. Очікування збільшення корпоративного кредитного портфеля зберігаються вже п'ять кварталів поспіль. Нарощення кредитування домогосподарств очікує 67% опитаних - це максимальне значення від початку проведення опитування у 2015 році. Уже традиційно оптимістичні очікування припливу депозитів населення та коштів бізнесу. У ІV кварталі 2017 року три чверті респондентів не змінювали стандарти корпоративного кредитування. Помітно зросла частка схвалення банками заявок на кредити малим та середнім підприємствам», - йдеться у повідомленні.

На думку респондентів, основна причина цього - зниження кредитних ставок. Великі банки значно збільшили рівень схвалення заявок на кредити населенню, як на іпотечні, так і на споживчі. Крім зниження відсоткових ставок, цьому посприяло послаблення банками вимог до застави.

У І кварталі 2018 року більшість банків очікує, що стандарти кредитування не зміняться або їх буде пом'якшено. Окремі великі банки планують надалі посилювати стандарти корпоративного кредитування, у першу чергу при наданні валютних кредитів. 

Упродовж IV кварталу попит бізнесу та населення на кредити значно зріс. У малих та середніх підприємств він був здебільшого викликаний зниженням відсоткових ставок, у великих - потребами в оборотному капіталі та інвестиціях. 

Попит збільшився на всі види кредитів, найбільше - на короткострокові та гривневі кредити. Головними драйверами попиту на іпотечні та споживчі кредити були зниження відсоткових ставок та покращення споживчих настроїв. 

Читайте також: У 2017 році чиста купівля валюти НБУ становила $1,3 мільярда

На I квартал 2018 року 52% опитаних банків очікують зростання попиту на кредити від бізнесу, 33% - на іпотечні кредити, 46% - на споживчі кредити. 

Банки вважають, що у ІV кварталі 2017 року кредитний ризик підвищився, про це заявили 60% респондентів. Також зросли, але меншою мірою, ризики валютний та ліквідності. Процентний ризик залишається низьким чотири квартали поспіль. Операційний - не змінився. 

У І кварталі 2018 року банки очікують зростання кредитного, валютного, операційного ризиків. Також, вперше, починаючи з ІІІ кварталу 2015 року, очікується зростання процентного ризику.

Опитування проводилося з 20 грудня 2017 року до 10 січня 2018 року та стосувалося результатів за ІV квартал 2017 року й очікувань на І квартал цього року та наступні 12 місяців. У ньому взяли участь кредитні менеджери 65 банків, на які припадає 97% загальних активів банківської системи. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-