Давос-2018: що почуємо від Лагард і Трампа?

Давос-2018: що почуємо від Лагард і Трампа?

Укрінформ
Всесвітній економічний форум може стати важливим етапом у вирішенні українського питання

У вівторок швейцарський гірськолижний курорт Давос знову прийматиме Всесвітній економічний форум, який вже 48-й раз збере в одному місці понад півсотні глав держав, урядів, міжнародних організацій, а також впливових бізнес-лідерів. Нинішня зустріч пройде під знаком "Створення спільного майбутнього у роздробленому світі". Обране гасло хоча й звучить надто узагальнено, втім теми форуму стосуватимуться, фактично, подальшого виживання цивілізованого людства. Тим часом, ще одним важливим чинником форуму мають стати двосторонні та багатосторонні зустрічі світових лідерів. Наскільки важливим економічний форум у Давосі цього року буде для України?

ГЛОБАЛІЗОВАНИЙ ПОРЯДОК ДЕННИЙ

Список головних тем порядку денного дуже широкий – від популізму (як загрози для міжнародної безпеки) й конфліктів до захисту прав жінок та проблем урядування. Загалом, за чотири дні планується провести кілька сотень сесій, у тому числі щодо геополітичних ризиків для міжнародної безпеки; цифрової відповідальності, пов'язаної з так званим "Big Data"; боротьбою зі зміною клімату; захисту прав ЛГБТ; охорони здоров'я та перспектив для молоді. Ситуація з російською агресією в Україні та її вплив на європейську безпеку і стабільність також обговорюватиметься учасниками зустрічей.

Символічним є факт, що на форумі в 2018 році співголовуватимуть лише жінки. Причому, достатньо впливові кожна у своїй галузі. Серед них – генеральний секретар Міжнародної федерації профспілок Шаран Берроу, глава Європейської організації ядерних досліджень Фабіола Джанотті, керівник глобальної енергетичної компанії ENGIE Group Ізабелла Кошер, директор-розпорядник МВФ Крістін Лагард, гендиректор IBM Джині Рометті, глава Mann Deshi Mahila Bank Четна Сінха й прем'єр-міністр Норвегії Ерна Солберг.

Цікаво, що цього року лише на безпеку форуму планується витратити близько 9 млн швейцарських франків (майже 9,4 млн доларів США). Минулорічний бюджет на цю статтю в розмірі 8 млн франків виявився недостатнім.

Лагард. Порошенко
Лагард. Порошенко

Одним із головних компонентів Всесвітнього економічного форуму в Давосі стануть зустрічі глав держав та урядів, а також міжнародних організацій. Зокрема, ще минулого тижня, до всіх офіційних анонсів з Банкової про можливу участь українського президента у форумі, в МВФ уже підтвердили заплановану зустріч між Крістін Лагард і Петром Порошенком.

Крім того, у Давосі до останнього чекають на візит президента США Дональда Трампа: у зв'язку з урядовим "шатдауном" в Америці його приїзд опинився під питанням. Важливими також у контексті врегулювання на Донбасі могли би бути переговори з Емануелем Макроном і Ангелою Меркель, які представляють країни "Нормандського формату", втім офіційно ці зустрічі поки що не підтверджено.

УКРАЇНА, МВФ ТА СВІТОВІ ІНВЕСТОРИ

Зустріч президента Порошенка з директором-розпорядником МВФ Крістін Лагард обіцяє стати ключовим поштовхом для остаточного порозуміння між Фондом і офіційним Києвом щодо продовження програми розширеного кредитування EFF для України. Останнім часом і в Україні, і на Заході з'явився ряд повідомлень про доволі жорсткі меседжі з боку МВФ та інших західних партнерів на адресу української влади. Вони були пов'язані з необхідністю прискорення реформ в Україні, передусім, у сфері боротьби з корупцією.

Зокрема, 10 січня голова представництва ЄС в Україні Х'юг Мінгареллі закликав українську владу припинити тиск на антикорупційні органи НАБУ і НАЗК та в терміновому порядку прийняти закон про створення Антикорупційного суду. 15 січня (а потім і під час брифінгу 18 січня у штаб-квартирі у Вашингтоні) МВФ висловив застереження щодо редакції закону про Антикорупційний суд, закликавши внести ряд правок "у відповідності із зобов'язаннями України в рамках програми МВФ та рекомендацій Венеціанської комісії".  Приблизно в цей самий час,16 січня, пролунала заява й з боку Світового банку, який підкреслив, що від виконання Україною взятих раніше зобов'язань залежить кредит на 800 млн доларів США.

Крім Антикорупційного суду до української сторони висувається ряд інших вимог та рекомендацій, у тому числі щодо закону про аудит фінансової звітності та аудиторську діяльність, наділення повноваженнями НАЗК для перевірки декларацій, внесення правок до закону про пенсійну систему. До нинішнього моменту все це було озвучено на рівні послів, офіційних представників та керівників напрямів (як, наприклад, лист в АПУ від голови місії МВФ по Україні Рона ван Родена).

У Давосі ж ці питання обговорюватимуться на найвищому рівні Порошенко-Лагард. Від того, які остаточні запевнення й гарантії озвучить українська сторона, і як вони будуть сприйняті керівництвом МВФ, головним чином залежатиме подальше просування України до завершення Радою директорів Фонду четвертого перегляду та виділення нарешті п'ятого траншу, який очікувався ще наприкінці минулого року.

Продовження програми з Фондом – в інтересах, насамперед, офіційного Києва. Адже, черговий транш МВФ крім фінансової допомоги для України несе не менш важливий меседж західним інвесторам, що в Україну можна й треба заходити з крупними інвестиціями.

УКРАЇНА І США

Ще одним важливим пунктом у Давосі має стати очікувана зустріч президента Петра Порошенка з главою Білого дому Дональдом Трампом – щоправда, якщо Трамп офіційно підтвердить свою участь у форумі. Та незалежно від цього, крім Давосу очікується також зустріч на рівні глав зовнішньополітичних відомств у Парижі: Рекс Тіллерсон і Павло Клімкін в період 23-24 січня мають обговорити тет-а-тет ряд актуальних питань.

Трамп, Порошенко
Трамп, Порошенко

Зараз на українсько-американському порядку денному зібралось чимало важливих тем для обговорення. Й хоча вони традиційно зводяться, здебільшого, до кількох блоків, включно з поглибленням двосторонньої взаємодії, підтримки реформ в Україні, а також ситуації на Донбасі й у Криму, існує ряд нових моментів, які потребують обміну думками. Лише напрям врегулювання на сході України може охоплювати обговорення нового закону про реінтеграцію, можливість перенесення переговорів з Мінська в Астану (чи інше місто), перспективи подальших зустрічей Волкера-Суркова, порядок постачання Україні американського летального озброєння тощо. Очевидно, цей список можна продовжувати, однак обговорення кожного окремого пункту стане важливим поступом у відпрацюванні спільної позиції на захист інтересів України проти агресії Росії.

Разом з тим, необхідно робити поправку на внутрішньополітичні складнощі, що виникли в самій Америці, на яких, безумовно, зосереджуватиметься американська адміністрація найближчим часом. Йдеться, серед іншого, про подальше фінансування американського уряду за прийнятим й підписаним президентом бюджетом на 2018 рік, яке завершується вже 30 вересня цього року. Від остаточного затвердження цього фінансування залежить і реалізація програм допомоги Україні, включно з наданням обіцяного оборонного озброєння.

Отже, цей тиждень у Давосі має стати знаковим не тільки для подальшого економічного й політичного розвитку у світі, в Європі, але і для майбутнього України. Це обумовлюється, насамперед, участю у форумі ключових і впливових світових лідерів. Тож Давос учергове стане майданчиком у спробі розв'язання глобальних проблем, серед яких – і ситуація в Україні.

Ярослав Довгопол, Вашингтон.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-