НБУ планує змінити механізм розрахунку курсу валют

НБУ планує змінити механізм розрахунку курсу валют

Укрінформ
Національний банк України розглядає можливість зміни підходів до розрахунку офіційного курсу гривні до долара США.

Про це повідомляє "Еспресо" з посиланням на прес-службу НБУ.

У Нацбанку також зазначили, що зараз офіційний курс гривні розраховується як середньозважене значення за всіма міжбанківськими операціями за день за даними ВалКлі.

Зазначимо, що ВалКлі – власний програмний комплекс Національного банку, в якому банки на сьогодні здійснюють підтвердження усіх своїх угод щодо купівлі-продажу безготівкової іноземної валюти на міжбанківському ринку.

У НБУ вважають за необхідне перейти до його розрахунку на основі інформації з торгово-інформаційних систем (ТІС) Bloomberg і Reuters щодо реальних ринкових угод та з відсіканням угод с екстремальними параметрами.

Директор департаменту відкритих ринків НБУ Сергій Пономаренко вважає, що таким чином зменшиться навантаження на банки у частині формування звітності завдяки відмові від обов'язкової реєстрації угод в системі ВалКлі.

Читайте також: Нацбанк послабив офіційний курс гривні до 28,78

Також НБУ планує перейти до здійснення валютних інтервенцій з використанням Matching - нового функціоналу для укладення угод.

"Цей функціонал, впровадження якого наразі обговорюється з учасниками ринку, надасть змогу забезпечити на міжбанківському валютному ринку постійну наявність твердих цін на купівлю-продаж іноземної валюти та швидке укладання угод за найкращими курсовими параметрами", - розповіли в НБУ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-