У ГПУ не виключають, що офшорні фірми можуть відсудити конфісковані

У ГПУ не виключають, що офшорні фірми можуть відсудити конфісковані "гроші Януковича"

Укрінформ
Офшорні фірми можуть відсудити назад конфісковані гроші оточення колишнього президента України Віктора Януковича.

Таку думку висловив керівник департаменту спецрозслідувань Генеральної прокуратури Сергій Горбатюк, повідомляє Радіо Свобода.

«Звичайно, якщо є фірми, які оскаржують і які отримають відмову в цьому і які можуть бути добросовісними так званими набувачами, – дійсно, вони можуть звертатися до європейських судів і розраховувати, що європейський суд буде до них дослухатися», – сказав прокурор.

Водночас, як зазначив Горбатюк, про відкриття якихось проваджень щодо оприлюднення медіакомпанією Al Jazeera нібито тексту засекреченого вироку Краматорського суду про спецконфіскацію коштів оточення екс-президента йому нічого не відомо. Як пояснив керівник департаменту спецрозслідувань ГПУ, прокуратура втратила можливість починати провадження після створення Державного бюро розслідувань, тож цією справою може займатись Нацполіція або Служба безпеки України.

Читайте також: Спецпрокурор США хоче почати судовий процес над Манафортом 14 травня - ЗМІ

Більше того, наголосив Горбатюк, офіційного підтвердження того, що оприлюднений документ є дійсно вироком Краматорського суду, наразі немає.

Як повідомлялося, раніше Al Jazeera оприлюднила документ на 95 сторінок, що, зокрема, містить нібито рішення Краматорського районного суду, за яким було конфісковано 1,5 млрд дол., що належали колишньому президенту України Віктору Януковичу та його оточенню.

Водночас антикорупційна організація Transparency International Україна закликає в законному порядку опублікувати цей вирок, оскільки автентичність оприлюдненого тексту поки достеменно не підтверджено.

У квітні 2017 року генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що суд у Краматорську на Донеччині схвалив рішення про конфіскацію коштів Януковича і його оточення. Це рішення досі офіційно не оприлюднили.

Державне підприємство «Інформаційні судові системи», яке зобов’язане оприлюднити судове рішення у реєстрі, посилається на заборону органів прокуратури. Генеральна прокуратура, у свою чергу, стверджує, що визнала це рішення державною таємницею і не може ні підтвердити, ані спростувати автентичність оприлюднених журналістами документів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-