Рефінансування $20 мільярдів держборгу: Нацбанк назвав ризики

Рефінансування $20 мільярдів держборгу: Нацбанк назвав ризики

Укрінформ
Тривала затримка з отриманням Україною чергового траншу від Міжнародного валютного фонду є головним ризиком для фінансової стабільності.

Про це йдеться у звіті Національного банку України щодо фінансової стабільності.

"Ключовий макроекономічний ризик для фінансової стабільності в найближчі роки – припинення співпраці з Міжнародним валютним фондом. Без підтримки міжнародних інститутів успішне рефінансування $20 млрд суверенного і гарантованого державою боргу з терміном погашення у 2018-2020 роках малоймовірно", – зазначили в НБУ.

Крім того, в Нацбанку підкреслюють, що Україні варто почати переговори про запуск нової програми співпраці з МВФ ще до завершення нинішньої програми на початку 2019 року.

Як повідомляв Укрінформ, раніше в офісі речника МВФ заявили, що четвертий перегляд в рамках програми Фонду щодо України, за результатами якого прийматиметься рішення щодо наступного траншу, продовжує зосереджуватися на реалізації п'ятьох основних заходів, включаючи пенсійну реформу, формування антикорупційного суду, політику в галузі енергетики, бюджет на 2018 рік та переглянутий закон про приватизацію.

Раніше в НБУ повідомляли, що розраховують, що Україна в 2018 році отримає два транші від МВФ на загальну суму $3,5 млрд.

Читайте також: МВФ назвав п'ять "сходинок" до наступного траншу Україні

У березні 2015 року МВФ схвалив програму кредитування економіки України із впровадженням механізму розширеного фінансування (EFF) загальним обсягом $17,5 млрд терміном на 4 роки. Перший транш на $5 млрд Україна отримала у березні 2015 року, другий - на $1,7 млрд - у серпні 2015 року, третій - на $1 млрд - у вересні 2016 року, четвертий - на $1 млрд - у квітні 2017 року. П'ятий транш МВФ Україні на суму $1,9 млрд був запланований на червень-липень цього року. Проте його надання було відтерміноване.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-