Польща чекає пропозицій України щодо постачання скрапленого газу – Дуда

Польща чекає пропозицій України щодо постачання скрапленого газу – Дуда

Оновлено
Укрінформ
Керівництво Республіки Польща відкрите для пропозицій щодо можливості постачання скрапленого газу до України.

Про це заявив Президент Польщі Анджей Дуда під час спільного брифінгу з Президентом України Петром Порошенком у Харкові, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми розмовляли (з Петром Порошенком, - ред.) також про підтримку для України шляхом інвестицій, які полягають у побудові газового інтерконектора. Я радий, що це інвестиційне завдання реалізується і що тут є тісна співпраця між Польщею та Україною. Ми відкриті до питання можливих пропозицій України щодо постачання скрапленого газу", - сказав Дуда.

"Ми хочемо, з одного боку, бути постачальником безпеки, а з другого, ми також маємо  відчуття, що побудова інтерконектора зміцнює нашу безпеку і збільшує наші торговельні та бізнесові можливості. В цьому полягає суть інвестиції", - додав він.

У свою чергу глава Української держави наголосив, що Nord Stream 2 є політичним проектом і загрожує енергетичній безпеці всієї Європи.

"Ми дуже вдячні Польщі за спільну позицію відносно Nord Stream 2 - це є загроза не лише для енергетичної безпеки України чи Польщі. Це є загроза для енергетичної безпеки всієї Європи. Це є абсолютно політичний проект", - наголосив Порошенко.

Читайте також: Стратегічне партнерство з Польщею залишається незмінним пріоритетом - Порошенко

Водночас він висловив сподівання, що "спільний голос" України і Польщі у цьому питанні разом з партнерами з ЄС і США будуть "достатньо ефективними" у подальших кроках щодо енергетичної безпеки.

Як повідомляв Укрінформ, кінцевою датою початку експлуатації газового інтерконектора між Україною і Польщею є 2022 рік, але в Польщі сподіваються, що він запрацює ще в 2020 році.

На думку голови ПАТ “Укртрансгаз” Павела Станьчака, інтерконектор з Польщею дасть можливість Україні стати газовим хабом.

Він нагадав, що новий газовий інтерконектор між Україною та Польщею дасть можливість збільшити транспортування газу між країнами до не менше 5 млрд куб.м.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-