НБУ запускає з 2018 року нову систему оцінки банків відповідно до сучасних стандартів

НБУ запускає з 2018 року нову систему оцінки банків відповідно до сучасних стандартів

Укрінформ
Національний банк України з 2018 року планує запустити комплексну реформу банківського сектору відповідно до сучасних стандартів банківського нагляду.

Про це в інтерв'ю Finclub розповів директор департаменту ліцензування НБУ Олександр Бевз.

"З 2018 року запрацює нова система оцінки банків - SREP. Ця система будується більше на принципах і професійному судженні, ніж на жорстких нормах. Звичайно, без чітких правил не обійтися, але треба змінити наше становище відповідно до сучасних стандартів нагляду. Безумовно, це буде складна робота. Наше завдання - індивідуалізувати підходи і зробити їх економічно більш виправданими", - сказав Бевз.

За його словами, планується ревізія правил ліцензування банків, проведення операцій M&A і оцінки репутації керівництва банків.

Так, банки будуть зобов'язані не лише надавати бізнес-план, а й підтверджувати свою здатність його виконувати.

"Ми обов'язково порушимо питання перед потенційним власником: що ви робитимете з банком у найближчі три роки? Він має не лише надати бізнес-план, а й підтвердити свою здатність його виконувати. Якщо ми бачимо, що згідно з бізнес-планом банку потрібні ресурси або банку об'єктивно потрібний додатковий капітал, ми вимагатимемо від покупця підтвердження наявності цих коштів. Він може підтвердити активами або майбутніми грошовими надходженнями", - відзначив представник НБУ.

Щодо іноземних компаній Нацбанк має намір отримувати незалежні аудиторські висновки про життєздатність бізнесу.

"Будемо просити аудиторські висновки, встановлювати вимоги до подання документів, наприклад, щоб висновки давали незалежні оціночні компанії. Нам не завжди потрібний детальний аналіз фінзвітності, але аудитор як мінімум має зробити висновок, життєздатний цей бізнес чи ні, який у нього ризик дефолту в найближчому майбутньому і середньостроковій перспективі", - повідомив Бевз. 

Крім того, банки мають довести регулятору доцільність тих чи інших дій.

"Якщо експансія відповідає бізнес-плану банку або якщо вона допоможе банку вийти на прибуткову діяльність, то навіть наявність збитків або невідповідність окремим нормативам не має стати перешкодою. Навпаки, це може бути антикризовим заходом. Але банк має довести регулятору доцільність тих чи інших дій. У цьому питанні мають бути встановлені принципи, а не жорсткі обмеження", - заявив представник НБУ.

Читайте також: Дотримання валютного законодавства перевірятиметься нерегулярно - НБУ

Також, Нацбанк має намір щороку аналізувати якість корпоративного управління.

"Освіта і досвід роботи мають оцінюватися, виходячи з того, за який функціонал відповідатиме фахівець. Жорстка вимога залишається тільки для голови правління. У новій концепції ми пропишемо цей підхід. Ми зняли частину вимог до освіти членів наглядової ради, але оцінюватимемо профпридатність окремих його членів, а також комплексно - всього складу наглядової ради. Крім того, для банків діятимуть вимоги до незалежних членів наглядової ради, прописані в законі про акціонерні товариства. Вони і так досить жорсткі, і Нацбанк матиме право встановлювати додаткові вимоги", - сказав Бевз. 

За його словами, Департамент інспекційних перевірок вже зараз у тестовому режимі проводить виїзні перевірки якості корпоративного управління в двох банках. 

"Оцінюється, як члени наглядових рад відвідують засідання, чи є в складі плюралізм думок, чи реально є незалежність членів наглядової ради при ухваленні рішень, наскільки ефективно вона контролює дії менеджменту і чи контролює взагалі. Такий аналіз виявить багато проблем. Ми констатували, що в більшості неплатоспроможних банків було відверто неякісне корпоративне управління", - підкреслив представник НБУ.

За словами Бевза, граничний термін прийняття концепції - 1 травня 2018 року.

"Ми її вже опублікували, чекаємо коментарів від учасників ринку і експертів. Деякі банки вже надіслали нам свої зауваження, але їх не так багато, як нам би хотілося. Очевидно, щойно ми опублікуємо текст положення, нас завалять коментарями, зауваженнями і критикою, тому ми зробили двустадійну модель. На жаль, можна констатувати, що банківське співтовариство займає недостатньо активну позицію. Банки схильні давати рекомендації і побажання тільки тоді, коли у них виникає конкретна проблема і її треба вирішити. Граничний термін прийняття концепції - 1 травня 2018 року", - повідомив він. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-