Польща вимагає від АвтоЗАЗу компенсацію за невиконання інвестзобов'язань

Польща вимагає від АвтоЗАЗу компенсацію за невиконання інвестзобов'язань

Укрінформ
Польща подала до суду на українського інвестора - ПАТ "Запорізький автомобілебудівний завод", який, за твердженням польської сторони, не виконав зобов'язання щодо Фабрики легкових автомобілів (FSO) у Варшаві.

Про це повідомляє Польське радіо. 

"Польща подала до суду на українського інвестора, який 12 років тому придбав акції Фабрики легкових автомобілів (FSO) у Варшаві, в районі Жерань. Польська Державна скарбниця обвинувачує в невиконанні зобов’язань ПАТ "Запорізький автомобілебудівний завод" (АвтоЗАЗ), який 2005 року купив у неї контрольний пакет акцій. Польща вимагає від української компанії понад чверть мільярда злотих компенсації", - йдеться у повідомленні.

Як пише газета Rzeczpospolita, ця справа прецедентна, її ініціатором є Міністерство розвитку, яке продало акції. Від його імені виступає Генеральна прокуратура. Її речниця Сильвія Гайнрих нагадала, що АвтоЗАЗ придбав 19,9% акцій, що давало 84,31% голосів на загальних зборах. 

Як зазначається у повідомленні, продаж варшавської Фабрики легкових автомобілів українському інвесторові відбувся в червні 2005 року. Приватизація підприємства мала врятувати його від банкрутства. Державна скарбниця отримала за пакет акцій лише 100 злотих (23 євро).

"Йшлося не про гроші, а про гарантію збереження виробництва і зайнятості. В угоді з Польщею та п’ятирічному інвестиційному плані українська компанія зобов’язалася підтримати діяльність фабрики, кількість робочих місць (тоді 2,2 тисячі) та збільшити виробництво (зокрема, ввести нову модель автомобіля)", - йдеться також у повідомленні.

Читайте також: АвтоЗАЗ випустить партію "поштових" електрофургонів

Як відомо, контрольним пакетом акцій ЗАТ "ЗАЗ" володіє ПАТ "Українська автомобільна корпорація" (УкрАВТО). 93,8927% акцій ПАТ "УкрАВТО" володіє її президент Таріел Васадзе.

ЗАЗ випускає автомобілі під брендом ЗАЗ (Lanos, Sens, Lanos-фургон, Forzа, Vida), вантажні автомобілі та автобуси на шасі й агрегатах індійської ТАТА.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-