Світовий банк запевняє, що високий акциз змусить Україну менше курити

Світовий банк запевняє, що високий акциз змусить Україну менше курити

Укрінформ
Через зростання акцизу продаж сигарет у 2018 році очікувано знизиться на 5 млрд штук як завдяки зменшенню їх споживання в Україні, так і у наслідок скороченню контрабанди українських сигарет до країн ЄС.

Про це повідомляє Світовий банк з посиланням на аналіз екпертів нещодавно прийнятого у першому читанні законопроекту №6776-д «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році».

"Експерти з контролю над тютюном прогнозують, що завдяки зростанню акцизу продаж сигарет у 2018 році очікувано знизиться на 5 млрд штук як завдяки зменшенню їх споживання в Україні, так і скороченню контрабанди українських сигарет до країн ЄС", - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Ціни на сигарети мають рости швидше, ніж статки населення - експерт

Раніше експерти Світового банку провели дослідження та надали уряду України кілька сценаріїв, які містили рекомендації піднімати адвалорну ставку щонайменше на 3 відсоткові пункти.

Законопроект №6776-д від 14 листопада 2017 року «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році» передбачає, що ставки специфічних акцизів на тютюнові вироби у 2018 р. мають бути підвищені на 29,7%, а в подальші роки - на 20% щорічно до 2024 р. Депутати відкинули пропозицію асоціації «Укртютюн» підвищити ставку акцизу у 2018 р. лише на 20%. План підвищення акцизів мав на меті досягнути мінімального рівня оподаткування, який діє в ЄС - 90 євро на 1000 сигарет. Наразі в Україні цей показник становить близько 21 євро.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-