ЄБРР пропонує створити новий механізм з управління заборгованістю - Нацбанк

ЄБРР пропонує створити новий механізм з управління заборгованістю - Нацбанк

Укрінформ
Національний банк України підтримує розроблений групою фахівців під керівництвом консультанта ЄБРР проект закону "Про діяльність з управління заборгованістю".

Про це повідомляє прес-служба НБУ

«Метою цього законопроекту є правове забезпечення діяльності компаній з управління заборгованістю в Україні, створення належного конкурентного середовища на вторинному ринку кредитів в Україні та удосконалення правового регулювання передачі прав вимоги за заборгованістю (у тому числі проблемною заборгованістю банків)», - йдеться в повідомленні.

В НБУ зазначають, що такі кроки сприятимуть вирішенню проблеми "токсичних" активів у банківській системі, полегшать прихід приватного капіталу на ринок проблемних активів та допоможуть відновленню активного кредитування в Україні.

Законопроект передбачає створення нової категорії небанківських фінансових установ - компаній з управління заборгованістю, які будуть додатковими (до вже існуючих) інструментами передачі та врегулювання заборгованості. Законопроектом встановлені прозорі вимоги до створення таких компаній, порядок їх діяльності та роботи з набутою заборгованістю, а також інші регуляторні вимоги до таких компаній. Новостворені компанії будуть наділені достатніми повноваженнями та правами для купівлі в банків заборгованості боржників за ринковими (обумовленими винятково між сторонами) цінами. Після купівлі заборгованості компанія зможе вчиняти ряд наступних дій, серед яких: добровільне опрацювання з боржником можливих способів погашення заборгованості, урегулювання та реструктуризація заборгованості боржника, у тому числі шляхом прощення боргу та добровільне управління майном боржника як один із можливих способів погашення заборгованості.

Читайте також: Нацбанк підвищив гривню до 26,48

Проектом закону пропонується тимчасово, до 2023 року, звільнити всіх боржників, як фізичних так і юридичних осіб, від сплати податку на дохід (прибуток), нарахований у випадку прощення частини їхнього боргу компанією з управління заборгованістю. Компанії з управління заборгованостю також зможуть надавати супутні консультаційні послуги кредиторам, боржникам та потенційним інвесторам, які матимуть бажання придбати проблемний актив. Як наслідок, компанії з управління заборгованістю будуть досвідченими посередниками на вітчизняному фінансовому ринку та сприятимуть пожвавленню врегулювання та реструктуризації заборгованості з метою розвитку українського бізнесу та економіки. 

Разом із тим створенню повноцінного вторинного ринку кредитів в Україні заважає недосконалість деяких положень законодавства, зазначають в НБУ. Зокрема, відсутнє чітке розмежування в цивільному законодавстві між відступленням права вимоги (цесією) та факторингом, а сам факторинг некоректно використовується для продажу проблемних кредитів. Для цілей оптимізації роботи кредиторів з проблемними активами деякі положення законодавства потребують перегляду та вдосконалення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-