У жовтні банки продовжили нарощувати кредитування у гривні

У жовтні банки продовжили нарощувати кредитування у гривні

Укрінформ
Банки у жовтні 2017 року п'ятий місяць поспіль продовжували нарощувати кредитування у національній валюті.

Про це повідомляє прес-служба НБУ.

«У жовтні п'ятий місяць поспіль банки продовжували нарощувати кредитування у національній валюті. За місяць залишки за кредитами у гривні збільшилися на 0,9% порівняно з вереснем - до 548,2 млрд грн», - йдеться в повідомленні.

Позитивна динаміка забезпечена приростом залишків не лише за кредитами, наданими населенню, а й за кредитами корпоративному сектору, кредитування якого пожвавилося у ІІІ кварталі цього року. Портфель кредитів бізнесу й домогосподарствам зріс на 0,4% м/м та 3,0% м/м відповідно. Також зросли залишки за кредитами, наданими в іноземній валюті, - до 16,4 млрд дол. США в еквіваленті. Цьому сприяв приріст залишків за кредитами, наданими бізнесу - на 1,8% м/м. Водночас, залишки за кредитами, виданими населенню, продовжували скорочуватися - на 1,2% м/м.

Нагадаємо, Національний банк очікує, що за умови відсутності значних негативних шоків фінустанови пришвидшать кредитування бізнесу та активніше видаватимуть кредити населенню.

Читайте також: Нацбанк зміцнив офіційний курс гривні до 26,56

Депозитний портфель банків в гривні за підсумками жовтня незначно збільшився (на 0,3% порівняно з попереднім місяцем) до 448,7 млрд грн. Його зростання відбулося за рахунок припливу коштів корпоративного сектору (на 0,7%), в той час як депозитні вклади населення залишилися практично на рівні попереднього місяця. Залишки за депозитами банків в іноземній валюті (у доларовому еквіваленті) після незначного зростання у вересні скоротилися у жовтні на 1,8% до 13,6 млрд дол. США. Це пов'язано насамперед зі скороченням залишків за депозитами бізнесу на 4,5% м/м. У жовтні вартість банківських кредитів у національній валюті дещо зросла. Для корпоративних позичальників - на 0,3 в.п. до 14,2%, так і для населення - на 0,1 в.п. до 28,9%. За підсумками місяця їх вартість для бізнесу становила, для домашніх господарств - на 1,3 в.п. Натомість вартість нових кредитів в іноземній валюті для бізнесу скоротилася на 0,5 в. п.

Вартість банківських депозитних продуктів, як для населення, так і для бізнесу у жовтні залишилася практично без змін. Зокрема, за підсумками жовтня за вкладами фізичних осіб у гривні становила 10,7% проти 10,6% у вересні, за вкладами бізнесу - збереглася на рівні 8,1%. Аналогічні тенденції демонструвала вартість і депозитів в іноземній валюті.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-