До кінця 2020 року Україна може стати експортером газу - Коболєв

До кінця 2020 року Україна може стати експортером газу - Коболєв

Укрінформ
Реалізація стратегії розвитку НАК "Нафтогаз України" та трансформація енергоринку може забезпечити приріст ВВП України більш ніж на 7% та збільшити доходи бюджету більш ніж на 8 млрд дол США. 

Про це заявив голова правління Нафтогазу Андрій Коболєв на XX міжнародній конференції "Нафта і газ 2017", повідомили у прес-службі Нафтогазу.

За його словами, стратегія передбачає збереження Нафтогазу як потужної вертикально-інтегрованої компанії, яка стане драйвером змін на українському енергетичному ринку та працюватиме за всіма важливими для розвитку енергоринку напрямками.

Читайте також: ЄБРР назвав умови продовження інвестицій у Нафтогаз

Голова Нафтогазу зауважив, що у більшості країн основними драйверами нарощування видобутку енергоносіїв є саме великі вертикально-інтегровані компанії. Як приклад здатності таких компаній формувати ринок він навів створення в Україні ринку послуг гідророзриву пласту (ГРП). Завдяки тому, що Нафтогаз створив новий значний попит на ці роботи, вартість таких операцій за останній час зменшилась у 3-4 рази, що зробило їх доступнішими для інших учасників ринку, сказав він.

Коболєв наголосив, що за таких умов особливої важливості набувають інструменти контролю над роботою великих державних компаній.

"Де гарантія, що Нафтогаз не стане українським Газпромом? По-перше, це впровадження корпоративного управління за стандартами ОЕСР з незалежною ефективною наглядовою радою. По-друге, на відкритому ринку ефективним інструментом контролю державної компанії є конкуренція з боку приватних учасників ринку. Нарешті, всі можливості для ефективного контролю створює підготовка Нафтогазу до виходу на ІРО, оскільки стандарти публічної компанії вимагають повної відкритості та прозорості", - зазначив Коболєв.

За його оцінкою, потенційні доходи бюджету від часткового ІРО Нафтогазу можуть скласти близько 10 млрд дол. США.

Як повідомляв Укрінформ, в уряді переконані, що Нафтогаз необхідно ліквідувати, залишивши за ним максимум функцію трейдера.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-