Субсидії перерахують за фактично спожиті енергоносії та надані послуги - Мінфін

Субсидії перерахують за фактично спожиті енергоносії та надані послуги - Мінфін

Укрінформ
Проект з монетизації субсидій передбачає, що субсидії будуть перераховуватися безпосередньо за фактично спожиті ресурси, а не згідно з нарахованими субсидіями відповідно до соціальних стандартів, що забезпечує для всіх учасників рівні умови при розрахунку за спожиті послуги.

Про це написав заступник міністра фінансів Сергій Марченко в колонці ZN.UA.

"У розробленому проекті ми чітко прописали, які саме нововведення очікуються в разі ухвалення урядом цієї постанови. По-перше, скасовуються клірингові розрахунки по субсидіях та встановлюються прямі взаєморозрахунки з суб'єктами господарювання, що значно полегшує систему розрахунків для учасників процесу монетизації. По-друге, субсидії будуть перераховуватися безпосередньо за фактично спожиті ресурси, а не згідно з нарахованими субсидіями відповідно до соціальних стандартів, що забезпечує для всіх учасників рівні умови при розрахунку за спожиті послуги у частині житлових субсидій", - зазначив Марченко.

За його словами, субсидії будуть використовуватися виключно на розрахунки за надані житлово-комунальні послуги та сплату податкових зобов'язань до бюджету. Новий механізм передбачає надання постачальниками послуг та енергоносіїв відповідної інформації місцевим органам, яка буде підставою для перерахування субвенції.

"По-третє, ми впроваджуємо автоматичне фінансування субсидій згідно з помісячним розписом і виключаємо ручне втручання в розрахунки з суб'єктами господарювання. Це має суттєво зменшити ризики помилок, а прозорість таких розрахунків лише посилиться. На практиці це працюватиме так: перерахування субсидії здійснюватиме безпосередньо Держказначейство без будь-яких протоколів. Субсидії будуть перераховуватися за фактично спожиті енергоносії та надані послуги, що унеможливить ситуації, коли, наприклад, виконавці отримують більший обсяг субсидій, ніж спожили домогосподарства. Тож бюджетні кошти будуть використовуватися ще ефективніше", - зауважив заступник міністра та додав, що буде чітко встановлено терміни здійснення розрахунків - до 24 числа кожного місяця, що гарантуватиме своєчасність оплати. І при цьому виконавці послуг зможуть обирати найбільш конкурентного постачальника енергоносіїв та розраховуватися з ним "живими" коштами від субсидій.

Читайте також: Монетизація субсидій пройде у три етапи

Запустивши монетизацію, буде вирішена частина нагальних проблем, які зараз є у підприємств-надавачів житлово-комунальних послуг, і потім зможемо рухатися далі. Кінцевою метою Міністерства фінансів є монетизація субсидій на рівні домогосподарств, яка сприятиме енергоефективності та забезпеченню платіжної дисципліни, а також буде простою в реалізації та адмініструванні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-