ФГВФО: Заставні активи НБУ продаватимуться через ProZorro за «голландською моделлю»

ФГВФО: Заставні активи НБУ продаватимуться через ProZorro за «голландською моделлю»

Укрінформ
Ідея пакетного продажу заставних активів НБУ на міжнародних аукціонних майданчиках не знайшла зацікавленості в покупців. 

Про це сьогодні, 19 жовтня, під час прес-конференції заявив директор-розпорядник Фонду Костянтин Ворушилін.

«Від самого початку ми розглядали «пілотний проект» з пакетного продажу заставних активів НБУ із залученням міжнародних майданчиків як додатковий інструмент і ще одну можливість збільшити на ринку конкуренцію за активи банків, що ліквідуються. Утім, ринок не сприйняв встановлену стартову ціну, яка, нагадаю, була встановлена на рівні оціночної вартості. Сьогодні ми пропонуємо Нацбанку виставити усі активи, що входили до складу пулів, на індивідуальні торги за балансовою вартістю. Ціну продажу сформує ринок, подивимось, на якому рівні ці активи зацікавлять потенційних покупців. А наш пріоритет – організувати прозорі торги, у яких зможуть брати участь всі охочі, і як результат – продати лоти за найвищою ціною», – сказав Ворушилін.

Тепер, ФГВФО пропонує НБУ нову стратегію продажу активів, що не були реалізовані на міжнародних майданчиках. Планується, що індивідуальний продаж заставних активів відбуватиметься у системі ProZorro.Продажі за «голландською моделлю». При цьому, початкова ціна реалізації на перших, індивідуальних торгах становитиме 100% від балансової вартості і упродовж дня автоматично покроково знижуватиметься до 20%.  

«Якщо аукціон не відбудеться, то наступного разу актив на торги виставлятиметься уже у складі пулу. Це – стандартна процедура запровадженої Фондом голландської моделі аукціону. У складі пулу активи торгуватимуться ще щонайбільше два рази за тим же принципом автоматичного покрокового зниження ціни», – заявила під час прес-конференції заступник директора-розпорядника Фонду Світлана Рекрут.     

Читайте також: ФГВФО продає за 99 мільйонів права вимоги за кредитами вартістю 635 мільйонів

Розроблена Фондом стратегія подальшого продажу заставних активів НБУ, що торгувалися на міжнародних майданчиках, затверджена рішенням виконавчої дирекції Фонду і уже надіслана на погодження до НБУ. 

Між тим, останнє слово за НБУ, який, як забезпечений кредитор, має право погоджувати, і тим самим визначати спосіб та місце реалізації заставних активів. Якщо відповідне погодження буде прийнято оперативно, то індивідуальні торги можуть відбутися уже у листопаді.

Нагадаємо, у рамках реалізації «пілотного проекту», на продаж було виставлено два пули заставних активів НБУ – права вимоги за кредитами, загальна заборгованість за якими сягнула 13 млрд грн.

Перший пул – права вимоги за кредитами банків ПАТ «Банк «Київська Русь», ПАТ «ВіЕйБі Банк», АТ «ДЕЛЬТА БАНК», АТ «ЄВРОГАЗБАНК», ПАТ «ЗЛАТОБАНК» та ПАТ «КБ «АКТИВ-БАНК». Загалом одним лотом на торги виставлялися права вимоги за 47 кредитами, заборгованість за якими перевищила 7 093,02 млн грн. Стартова ціна реалізації лоту склала 810 млн грн. Організатор торгів – ТОВ  «Фьост Файненшіал Нетворк Юкрейн».

Другий пул – права вимоги за кредитами ПАТ «Банк «Київська Русь», ПАТ «ВіЕйБі Банк», АТ «ЄВРОГАЗБАНК», ПАТ «ЗЛАТОБАНК» та ПАТ «КБ «АКТИВ-БАНК». Одним лотом на торги виставлялися права вимоги за 58 кредитами, заборгованість за якими перевищила 6 540,24 млн грн. Стартова ціна реалізації лоту склала 600 млн грн. Організатор торгів – ТОВ «Дебтекс Україна». Та, як повідомлялося раніше, ці аукціони не відбулися. За одним із пулів – з причини відсутності цінових пропозицій, оскільки на участь у торгах не зареєструвався жоден учасник. За другим пулом – у зв’язку з невідповідністю поданих цінових пропозицій затвердженим умовам продажу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-