Держфінмоніторинг: Операції на 45,2 мільярда можуть бути злочинними

Держфінмоніторинг: Операції на 45,2 мільярда можуть бути злочинними

Укрінформ
Держфінмоніторинг цьогоріч виявив фінансові операції, які можуть бути пов’язані з легалізацією коштів чи з іншими злочинами, на загальну суму 45,2 млрд гривень. 

Про це повідомляє прес-служба Державної служби фінансового моніторингу України.

«За результатами посилених заходів щодо протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення Держфінмоніторингом підготовлено 518 матеріалів, які направлено до органів прокуратури, Державної фіскальної служби, органів внутрішніх справ, Служби безпеки України, Національного антикорупційного бюро», - повідомив голова Держфінмоніторинг Ігор Черкаський.

Зазначається, що значна робота проводиться Держфінмоніторингом стосовно розслідування фактів відмивання коштів, одержаних від корупційних діянь, розкрадання та привласнення державних коштів та майна колишніми високопосадовцями. За 9 місяців до правоохоронних органів передано 164 таких матеріалів, сума підозрілих фінансових операцій за якими становить 15 млрд. гривень. Загалом за весь період проведення розслідувань (березень 2014 – вересень 2017 років) до правоохоронних органів направлено 711 матеріалів стосовно колишніх високопосадовців на суму 216,7 млрд гривень, заблоковано на рахунках фізичних та юридичних осіб кошти в еквіваленті 1,54 млрд. дол. США.

«Окрема увага Держфінмоніторингом приділяється пошуку та блокуванню активів колишніх високопосадовців за кордоном. За повідомленнями підрозділів фінансової розвідки інших країн, заблоковано активи колишніх високопосадовців органів влади, місцевого самоврядування України та пов’язаних з ними осіб на загальну суму 107,19 млн. дол. США, 15,87 млн. євро та 135,01 млн. швейцарських франків, зокрема, в наступних країнах: Австрія, Великобританія, Латвія, Кіпр, Італія, Ліхтенштейн, Швейцарія та Нідерланди», - повідомив Ігор Черкаський.

Читайте також: НБУ очікує транш від МВФ до кінця року

Спільно із правоохоронними органами Держфінмоніторинг здійснює заходи, направлені на попередження та протидію фінансуванню терористичної діяльності (сепаратизму). За 9 місяців Держфінмоніторингом направлено до правоохоронних органів 46 матеріалів стосовно фінансових операцій осіб, які можуть бути пов’язані з сепаратистами, на загальну суму 766,85 млн. гривень. У 23 випадках кошти підозрюваних в сепаратизмі осіб на 47,63 млн. гривень заблоковано.

Нагадаємо, що 30 серпня 2017 року Урядом затверджено План заходів на 2017-2019 роки із реалізації Стратегії розвитку системи запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення на період до 2020 року. На сьогодні Держфінмоніторингом здійснюються активні заходи щодо реалізації завдань, визначених Планом заходів, в частині законодавчої, організаційно – інституційної, практичної та міжнародної роботи.

Також Держфінмоніторинг продовжує співпрацю із міжнародними інституціями, такими як Група з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей (FATF), Комітет експертів Ради Європи з оцінки заходів протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму (MONEYVAL), Європейський Союз, Світовий банк, Міжнародний валютний фонд, Егмонтська група підрозділів фінансових розвідок, Організація Об’єднаних Націй.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-