Нафтогаз vs Газпром: Стокгольсмький арбітраж починає слухання про

Нафтогаз vs Газпром: Стокгольсмький арбітраж починає слухання про "зустрічні" компенсації

Укрінформ
НАК "Нафтогаз України" та російський "Газпром" не змогли дійти згоди щодо імплементаціі окремого рішення (Separate Award), ухваленого Стокгольмським арбітражним трибуналом у червні 2017 року, тож сьогодні трибунал розгляне позиції сторін і ухвалить відповідні рішення.

Про це написав комерційний директор Нафтогазу Юрій Вітренко 9 жовтня у Facebook.

Він пояснив, що після ухвалення окремого рішення сторони шляхом переговорів мали узгодити зміни до контракту. Зокрема, "Нафтогаз" і "Газпром" мали реалізувати на майбутнє (з дати ухвалення нового рішення арбітражу і до закінчення контракту у 2019 році) визначений арбітражем принцип щодо положення «бери або плати», а також обрати конкретний тип контракту на визначеному арбітражем газовому хабі, до якого зробити індексацію (прив‘язку) у формулі ціни і здійснити перерахунок за новою ціною (нижчою за стару ціну) з квітня 2014 року (визначити різницю між тим, скільки вже заплатив "Нафтогаз" і скільки він мав заплатити за новою ціною).

"Не дивно, що ми не змогли домовитися з "Газпромом". Навпаки, було б дивно, якби ми домовилися", - прокоментував Вітренко.

Він також нагадав положення, визначені арбітражем у окремому рішенні.

"(Арбітраж - ред.) повністю і остаточно відмовив "Газпрому" у задоволенні позовних вимог щодо оплати "Нафтогазом" сум, нарахованих "Газпромом" у відповідності до положення контракту «бери або плати»; визначив принцип, за яким це положення має бути змінено на майбутнє; визнав право "Нафтогазу" на перегляд контрактної ціни та приведення її до рівня цін на європейському ринку (визначеному хабі) з квітня 2014 року, а також отримання від "Газпрому" компенсації за переплату", - написав Вітренко.

Читайте також: Коболєв сказав, коли чекати на рішення щодо транзиту між "Нафтогазом" і "Газпромом"

Представник "Нафтогазу" наголосив, що наразі Україна забезпечила достатню кількість газу у сховищах для нормального проходження зимового періоду без російських поставок.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-