Ліптон: 25 років чую, що земельна реформа в Україні неможлива. Потрібен компроміс

Ліптон: 25 років чую, що земельна реформа в Україні неможлива. Потрібен компроміс

Укрінформ
Земельна реформа залишається важливим елементом програми реформ, підтриманої МВФ, і Україна має знайти шлях для досягнення консенсусу, щоб подолати її блокування.

Про це повідомив перший заступник голови МВФ Девід Ліптон в інтерв'ю "Економічній правді".

"Земельна реформа залишається важливим елементом програми. Ми домовилися, що потрібно більше часу, щоб прийняти правильне рішення щодо цієї важливої теми", - сказав представник Міжнародного валютного фонду.

За його словами, "протягом останньої чверті століття я чую від різних політиків, що земельна реформа в Україні неможлива". "Це правда, що така реформа вимагає часу і що переваги від неї відчуваються з часом. Але це не повинно тривати 25 років! Ми бачимо відродження сільського господарства, яке, вочевидь, є сильною стороною України. Навіть сільське господарство, що було орієнтоване на експорт до Росії, було дуже ефективно переорієнтовано на Захід. І цей потенціал набагато більший", - наголосив він.

Важливо, зауважує Ліптон, щоб існували стимули для інвестування в сільське господарство, а це означає, що земля має бути доступною для використання як забезпечення при залученні інвестиційного капіталу. Не менш важливим є той факт, що фермерам потрібна впевненість у доступі до землі впродовж певного періоду часу для сталої обробки землі.

Читайте також: Для України важливо не заспокоюватися на досягнутому - Ліптон

На думку представника МВФ, ця реформа може бути реалізована різними шляхами, оскільки існують різні моделі та приклади з різних країн. "Важливо те, щоб земельна реформа запроваджувалася, а не була відсутня. Це не є вимогою для наступного перегляду програми. Але сама ідея, що Україна повинна бути ще тривалий період часу без земельної реформи, дуже контрпродуктивна", - вважає він.

"Україна повинна і може знайти шлях для публічних дебатів та досягнення консенсусу, щоб подолати відмову, припинення та блокування цієї реформи. Знову ж таки, в такій ситуації краще діяти, ніж нічого не робити", - наголошує перший заступник голови МВФ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-