Кістіон – отримувачам субсидій: Грошей вистачить на всіх

Кістіон – отримувачам субсидій: Грошей вистачить на всіх

Укрінформ
Віце-прем'єр-міністр України Володимир Кістіон заявив, що всі, хто має право на субсидії, їх отримають, грошей вистачить на всіх.

Про це повідомляє Урядовий портал.

За його словами, шляхом перегляду бюджету-2017 у липні було додатково виділено 14,1 млрд грн на житлові субсидії. У травні була проведена звірка фактичного споживання і нарахування субсидій. В результаті вивільнилося ще 7 млрд грн для фінансування нових субсидій. Додатково 6 млрд грн є від так званих невикористаних субсидій.

"В цілому це близько 27 млрд грн - ресурс, який ми можемо використовувати до кінця поточного року для фінансування субсидій. Тому не варто панікувати. Грошей вистачить на всіх", - наголосив Кістіон.

За його словами, у серпні уряд уже відшкодував 8 млрд грн з майже 17 млрд грн. У вересні це питання буде повністю закрито. Тобто, при входженні в опалювальний сезон не залишиться жодних невідшкодованих субсидій. Крім того, ні в серпні, ні у вересні немає великих нарахувань субсидій, бо ще відсутня послуга опалення.

"Залишається у нас ще, як мінімум, 12 млрд грн на фінансування нових субсидій.  Далі субсидії будуть необхідні на повний місяць - тільки за листопад. Середньомісячне нарахування становило в минулому опалювальному періоді близько 11-12 млрд грн. Субсидії за грудень перейдуть на січень нового року. Якщо навіть у нас буде дефіцит, то в рамках 3-5 млрд грн, і ми його обов’язково закриємо", - зазначив урядовець.

Він також повідомив, що Кабінет міністрів восени прийме рішення про запровадження монетизації пільг і субсидій на рівні виконавців комунальних послуг. Проект відповідної Постанови уряду знаходиться на фінальній стадії доопрацювання.

Зазначається, що монетизація пільг і субсидій проводитиметься у два етапи: спочатку на рівні виконавців комунальних послуг, потім - на рівні споживача.

Читайте також: Монетизація субсидій: термін подання заяв продовжили до листопада

"Існують великі ризики і загрози, якщо ми підемо відразу до споживача. Важливо не повторити ту проблематику, з якою стикалися такі розвинені країни як Німеччина", - уточнив Кістіон.

За його словами, монетизація житлових субсидій на рівні надавачів комунальних послуг сприятиме входженню на ринок постачання газу населенню нових компаній, що у свою чергу дасть поштовх до розвитку вільного ринку газу.

"На сьогодні це один з ключових моментів, що стримує трейдерів. Друге - проблема в інерційності мислення. Необхідний період адаптації, щоб люди зрозуміли: я можу перейти до іншого постачальника. Наприклад, в Польщі ринок газу працює вже 5 років, а на альтернативного постачальника перейшло лише 30% - є велика інерція", - резюмував Кістіон.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-