Експерт назвав імена можливих кандидатів у голови НБУ

Експерт назвав імена можливих кандидатів у голови НБУ

Укрінформ
Потенційними кандидатами на посаду глави НБУ є глава правління Райффайзен Банк Аваль Володимир Лавренчук, голова правління Укрексімбанку Олександр Гриценко, а також в.о. глави НБУ Яків Смолій.

Про це в коментарі Укрінформу сказав виконавчий директор Міжнародного Фонду Блейзера Олег Устенко.

"Я вважаю, що найбільш високі шанси у Лавренчука (глава правління Райффайзен Банк Аваль - ред.), також є потенційна можливість очолити НБУ і у якогось іншого кандидата, наприклад, Гриценка (глава правління Укрексімбанку - ред). Я вважаю, що потенційно керівником банку може залишитися і Смолій (в.о. голови НБУ - ред.)", - зазначив Устенко.

При цьому, експерт висловив занепокоєність, що в Україні на чолі Національного банку ніколи не стояв фахівець з необхідним набором професійних якостей. Завжди вирішувалася дилема - поставити або політичного висуванця, або - відпрацьовувалася комбінація між бюрократом та політичним висуванцем. Крім того, на його думку, перелік кандидатів, які дійсно можуть очолити Національний банк України, не такий вже і широкий, як у інших розвинених країнах.

"Як правило, главою Центрального банку ставиться фахівець у макроекономічній політиці і, більш того, не лише у макроекономічній політиці, а у її специфічній галузі, яка називається монетарною політикою", - зазначив Устенко.

Читайте також: Данилишин вважає помилкою, що Нацбанк досі йде "курсом Гонтаревої"

Експерт також підкреслив, що політика наступного глави Нацбанку буде змушена здійснюватися у рамках вимог МВФ.

"До тих пір поки Україна перебуває у рамках програми співпраці з МВФ, монетарна політика НБУ буде жорсткою, і жодного істотного пом'якшення не може відбутися за визначенням", - сказав Устенко.

Він також підкреслив, що в поточній ситуації неприпустимою є затримка із призначенням глави НБУ.

"Країна, у якій економіка так сильно впала в 2014 і 2015 роках, просто не може дозволити собі не мати главу Національного банку, а людина яка виконує ці обов'язки і знаходиться з приставкою в.о., цього, як мінімум, недостатньо", - сказав експерт.

Виконавчий директор Міжнародного Фонду Блейзера також підкреслив, що призначення глави НБУ має відбутися до кінця вересня, тому що залишати когось на цій посаді з приставкою в.о. у період коли може приїхати місія МВФ - не розумно.

Нагадаємо, раніше представник глави держави у парламенті Ірина Луценко в ефірі одного із телеканалів заявила, що Президент України Петро Порошенко до кінця вересня внесе на розгляд Верховної Ради кандидатуру на посаду глави Національного банку України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-