Антимонопольний комітет: МАУ отримувала непрозорі знижки від

Антимонопольний комітет: МАУ отримувала непрозорі знижки від "Борисполя"

Укрінформ
Держпідприємство "Міжнародний аеропорт "Бориспіль" надавало авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" сумнівні знижки щодо сплати аеропортових зборів.

Про це йдеться у відповіді Антимонопольного комітету (АМКУ) на запит "ВВС Україна".

Зокрема зазначається, що комітет розглядає справу "за ознаками вчинення ДП "Міжнародний аеропорт "Бориспіль" порушення законодавства про захист економічної конкуренції у вигляді зловживання монопольним становищем на ринку спеціалізованих послуг".

"ДП "МА Бориспіль", маючи ознаки монопольного (домінуючого) становища на ринку надання спеціалізованих послуг аеропорту в межах території розташування Міжнародного аеропорту "Бориспіль", застосовувало знижувальні коефіцієнти до аеропортових зборів лише до однієї авіакомпанії - ПрАТ "Авіакомпанія МАУ", - йдеться у документі.

В АМКУ також додають, що аеропорт робив це "не публічно, непрозоро, за відсутності будь-яких встановлених критеріїв розрахунку розміру знижок до аеропортових зборів для авіакомпаній".

У Антимонопольному комітеті рекомендують аеропорту "Бориспіль" виробити чіткі критерії щодо знижок на аеропортові збори.

Раніше міністр інфраструктури Володимир Омелян повідомив, що авіакомпанія "МАУ" подала до суду на Міністерство інфраструктури, авіакомпанію Ryanair і аеропорт "Львів". Як ідеться з документів, оприлюднених міністром, "МАУ" вважає, що Ryanair отримав протиправні пільги в Україні і привілейоване становище, через що "МАУ" "була змушена знизити вартість авіаперевезень", що призвело до збитків.

Водночас у Антимонопольному комітеті повідомили "ВВС Україна", що компанія "МАУ" не зверталася до нього зі скаргами щодо порушення економічної конкуренції Міністерством інфраструктури, "Міжнародним аеропортом "Бориспіль", "Міжнародним аеропортом "Львів" чи авіакомпанією Ryanair.

"Також в Комітеті відсутня достовірна інформація щодо надання/ненадання ДП "МА "Бориспіль" чи ДП "МА "Львів" "ексклюзивних умов" авіакомпанії Ryanair та заяви/скарги інших авіаперевізників", - додали в АМКУ.

Читайте також: МАУ заперечує борг в 400 мільйонів перед державою

Нещодавно компанія Ryanair заявила про свою відмову від виходу на український авіаринок. Ірландська компанія звинуватила керівників аеропорту "Бориспіль" у лобіюванні інтересів одного перевізника - "МАУ", через якого нібито і не вдалось домовитися.

Міністр інфраструктури Омелян звинуватив у зриві домовленостей директора аеропорту Павла Рябікіна. Той у відповідь заявив про політичний тиск міністра і Прем'єра, а пропозиції Ryanair назвав економічно збитковими.

Згодом "Бориспіль" заявив, що готовий відновити перемовини з Ryanair.

Авіакомпанія "МАУ" заявляла, що "не має й не може мати жодного відношення до переговорного процесу аеропорту "Бориспіль" та авіакомпанії Ryanair".

Як очікувалося, Ryanair мав літати з Києва у Лондон, Манчестер, Стокгольм і Ейндговен.

А рейси зі Львова мали бути до Ейндговена, Лондона, Берліна, Вроцлава, Меммінгена, Кракова та Будапешта.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-