Український бурштин легалізує створювана асоціація його виробників

Український бурштин легалізує створювана асоціація його виробників

Укрінформ
Українські компанії, які мають спецдозволи на розробку бурштинових надр, об'єднуються в профільну асоціацію задля виведення українського сонячного каменю на міжнародний ринок. 

Про це стало відомо на зустрічі представників українського бізнесу із засновником міжнародної виставки ювелірних виробів Amber trip Гедрюсом Гунторюсом, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

«Amber Trip може стати майданчиком для розвитку українського ринку бурштину на міжнародному рівні. Адже за кордоном давно знають про високу якість українського сонячного каменю, однак офіційно його не існує. Бо наразі ми можемо говорити тільки про його нелегальне ввезення в країни Європи та світу», - сказав Гунторюс. 

Асоціація об'єднає усіх учасників бурштинового ринку: розвідку, видобування, переробку. Представники українського бізнесу, серед яких ювелірний будинок «Кімберлі», ТОВ «Інклюз - 8», ТОВ «Райт Солюшн», ТОВ «Амбер Холдінг», КП «Волиньприродресурс», ТОВ «Екотехбуд» та інші, детально обговорили з литовським експертом перспективи розвитку бурштинової галузі в Україні. Крім того, було обговорено питання пробірування і таврування ювелірних виробів, які виникають між державами. Український бізнес висловив переконання, що створення профільної асоціації допоможе досягнути максимальної публічності та прозорості роботи, а значить і безпеки. Литовський експерт, у свою чергу, висловив думку, що представники українського бізнесу зможуть до кінця втілити у життя ідею щодо відкриття ринку бурштину на міжнародному рівні. 

«У березні Державна служба геології та надр вже встигла заявити про відкриття ринку бурштину на міжнародному рівні. Тоді це відбулось у Вільнюсі під час International Baltic Jewellery Show «Amber Trip 2017», - нагадав Гунторюс. 

Читайте також: Польські митники вилучили 100 кілограм бурштину з України

Український бурштиновий бізнес наголосив, що задля вирішення проблеми легалізації ринку бурштину також потрібен досвід інших країн світу, які пройшли аналогічний шлях. Завдяки створенню профільної асоціації, Україна зможе перейти в практичну площину вирішення проблеми легалізації ринку бурштину. 

«Ми розуміємо, що в умовах нестабільної політичної ситуації та високого рівня корупції в державних органах влади, об'єднання - це правильне рішення. Тому створення асоціації вважаємо важливим інструментом захисту та потужним фундаментом для розвитку ринку бурштину», - прокоментував директор компанії «Інклюз-8» Володимир Щербина. 

Завдяки досвіду і допомозі міжнародної спільноти, місцеві жителі мають зрозуміти, як саме працює ринок. Тому асоціація виконуватиме ще і просвітницьку функцію. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-