Зубко: $7,9 мільярда - орієнтир для товарообігу між Україною та Білоруссю

Зубко: $7,9 мільярда - орієнтир для товарообігу між Україною та Білоруссю

Укрінформ
Україна та Білорусь мають кілька перспективних напрямків для кооперації, збільшення інвестицій та товарообігу між країнами: зокрема, у сфері машинобудування, аграрного сектору та виробництва нафтопродуктів.

Про це під час засідання Міжурядової українсько-білоруської комісії заявив віце-прем’єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

"Напередодні зустрічі Президента України Петра Порошенка з президентом Білорусі Олександром Лукашенком в Україні ми провели спільне засідання з точки зору спільних економічних питань. Завдяки реалізації в Україні реформ, які відбулися за останні три роки, зокрема, реформи децентралізації та дерегуляції, інтеграції українських транспортних шляхів до Європейського Союзу, є можливості для збільшення товарообігу між нашими країнами", - сказав Зубко.

Читайте також: Зубко просить Львів не забувати про плани щодо сміттєзаводу

Віце-прем'єр-міністр зазначив, що товарообіг за останній період уже зріс на 28% і становить 4 млрд дол., але орієнтиром є цифра у 7,9 млрд.

"Питання не лише в тому, щоб збільшити товарообіг, але й спільні можливості. У першу чергу, це збільшення надходжень до місцевих бюджетів, залучення техніки, залучення інвестицій у агропромисловий комплекс, створення с/г техніки на території України, можливості залучення наших білоруських партнерів до будівництва дорожньої інфраструктури", - зазначив Зубко.

Крім того, є потенціал переробки нафти й виробництва нафтопродуктів на умовах давальницької сировини на потужностях білоруських підприємств з подальшим поверненням продукції на територію України та виходом світлих нафтопродуктів на ринки третіх країн.

"Це додаткова можливість для кооперації з виходом на територію третіх країн", - вважає Зубко.

На його переконання, напрямки, обговорені у рамках протоколу, є основою для розробки великої дорожньої карти.

"Ми змогли побудувати паралельний зв'язок між міністерствами наших країн. У нас є потенціал для збільшення інвестицій. Велика кількість українських підприємств відкриваються у Білорусі, ми також хотіли б, щоб інвестиції з Білорусі по створенню спільних підприємств на території України також зростали", - додав Зубко.

Він наголосив, що для посилення цих процесів є політична воля та економічне підгрунтя, у тому числі зростання України у рейтингу Doing Business, ухвалення багатьох законів, що сприяють розвитку бізнесу в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-