Хто ви, претенденте на придбання Сбербанку?

Хто ви, претенденте на придбання Сбербанку?

Укрінформ
У Нацбанку зараз вивчають заявку відомого інвестора Віктора Прокопені на купівлю сьомого за величиною банку в Україні – ПАТ «Сбербанк». 

Де білоруський бізнесмен узяв гроші на цю купівлю? Чи зможе він перезапустити Сбербанк, якщо угода відбудеться? Ми вивчили інформацію у відкритих джерелах і знайшли цікаві відомості про можливого нового власника «дочки» російського Сбербанку в Україні. Десять найцікавіших про нього фактів пропонуємо вашій увазі.

Факт 1. Став мультимільйонером у 27 років

Коли Віктору Прокопені було 16 років, його батько загинув у автокатастрофі. Після цього юнакові довелося взяти на себе турботи про сім'ю. У 20 років він уже очолював бізнес (компанія Viaden Media), створений з нуля, у якому було понад 100 співробітників. Спочатку компанія заробляла на IT-консалтингу, пізніше Віктор Прокопеня зміг переорієнтувати її на розроблення готових IT-продуктів – мобільних застосунків для IOS. Застосунки компанії (наприклад, Yoga.com і All-in Fitness) займали позиції лідерів у App Store різних країн, зокрема на найбільшому міжнародному ринку – ринку США. Мобільними застосунками Viaden Media користуються більш як 40 млн осіб у всьому світі.

У 2012 році Прокопеня продав компанію ізраїльському мільярдерові Тедді Сагі за 95 млн євро, ставши мультимільйонером вже у 27 років. В Україні відома тільки одна порівнянна за сумою угода в IT- сфері – продаж компанії Looksery американської корпорації Snapchat за 150 млн доларів.

Факт 2. Венчурний капіталіст

На отримані від продажу Viaden Media гроші був створений інвестиційний фонд VP Capital, який інвестував у різні галузі, від нерухомості й фінансів до космічних проектів.

Перша інвестиція VP capital – компанія EXP (Capital), один з підрозділів якої розробляє алгоритми для високочастотної торгівлі фінансовими інструментами. Другий підрозділ EXP (Capital) – підрозділ розроблення мобільних застосунків – у 2014 році було продано британській компанії IG. Сума угоди, за оцінкою різних джерел, становила близько 200 млн доларів США.

Поточний портфель фонду VP Capital, згідно з інформацією на його сайті, складається з: Exp (Capital) (продукти для фінансової індустрії), Astro Digital (оператор власних супутників), Piper (комп'ютерні системи для освіти), Banuba (технології доповненої реальності), VP Capital Real Estate (найбільший приватний власник нерухомості формату street retail в Мінську).

Факт 3. Найбільший платник податку на доходи за всю історію незалежної Білорусі

Прокопеня багато років є найбільшим платником податку на доходи фізичних осіб у Республіці Білорусь. Наприклад, за підсумками 2016 року у податковій декларації Віктора Прокопені числиться оподатковуваний дохід понад 11 млн доларів США. Оскільки оголошень про продаж активів Прокопені у 2016 році не було, найбільш імовірно, що це податки не з доходів від продажу компаній, а з дивідендів від бізнесів Прокопені.

Факт 4. Людина світу

Віктор Прокопеня живе на три країни. Представництва інвестиційної компанії VP Capital, що належить Прокопені, є в Мінську, Лондоні й Лімасолі. Географія його пересувань тільки за останні півроку (згідно з публікаціями в соцмережах) вражає: Сінгапур, Катар, Мальдіви, Швейцарія, Франція, Ірландія, Ізраїль, Кремнієва долина (США).

Факт 5. Дуже активний в соціальних мережах

Наприклад, Віктора Прокопеню можна знайти в Instagram, Facebook. Пише він переважно про IT, штучний інтелект, Big Data, про майбутнє з’явлення в нас економіки даних: «Welcome to the data economy!».

Факт 6. Багато читає і дає рецензії на прочитане

Віктор Прокопеня часто ділиться своїми знахідками – рецензує прочитані книги та дає рекомендації, що почитати для кращого розуміння сучасних глобальних трендів. Наприклад, ось тут.

Факт 7. Вкладає гроші в космос

Віктор Прокопеня інвестує в космічні технології. Уже в липні 2017 року планується старт перших двох супутників компанії Astro Digital, одним з інвесторів якої є VP Capital.

Факт 8. Запропонував зробити з Білорусі IT-країну

У березні 2017 року президент Білорусі Олександр Лукашенко відвідав мінські офіси компаній бізнесмена. У ході зустрічі була висловлена ідея створення в Білорусі прогресивних умов для розвитку IT-компаній. Після зустрічі Віктор Прокопеня сказав журналістам: «Президент повністю підтримав ідею перетворення Білорусі на IT-країну. Для мене було шоком те, що ми висловили ідею дозволити рух по дорогах Білорусі безпілотних автомобілів, і президент не просто підтримав її, але і погодився сам проїхати на такому автомобілі, коли це буде можливо».

Факт 9. Здобув сім вищих освіт

Віктор Прокопеня закінчив гімназію №130 Мінська із золотою медаллю. Він також успішно захистив дипломи трьох білоруських вузів: БДУ, БДУІР і Бізнес-школи ІПМ.

Наступним етапом у освіті Прокопені стали магістратури зарубіжних університетів і бізнес-шкіл, зокрема Stanford Graduate School of Business (Кремнієва долина, США), Full Sail University (Флорида, США), Northeastern University (Бостон, США). Судячи з інформації на його сторінці у Facebook, серед його лекторів була Кондоліза Райс, а також СЕО компанії Oracle Сафра Кетс (Safra Catz)

Факт 10. Хобі – велосипед

Має хобі – велосипед. Нещодавно в інтерв'ю білоруському сайту citydog.by Віктор Прокопеня сказав: «Моє улюблене місце в Мінську – не заклади харчування, а велодоріжка. У багатьох містах Європи теж є велодоріжки, проте 27 кілометрів неймовірно красивої дороги через весь Мінськ без необхідності перетинати світлофори – це дуже велика рідкість. Велодоріжка – це супер! Обов'язково побудую ще одну в Мінську відразу після того, як стану мільярдером».

Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-