ПриватБанк до націоналізації був фінансовою пірамідою - НБУ

ПриватБанк до націоналізації був фінансовою пірамідою - НБУ

Укрінформ
Всі висновки незалежного аудитора компанії EY підтвердили раніше зроблені НБУ оцінки щодо незадовільного фінансового стану ПриватБанку на момент націоналізації та обгрунтованість рішення держави щодо входження в капітал банку.

Про це заявила заступник голови НБУ Катерина Рожкова під час робочої наради Комітету ВР з питань фінансової політики та банківської діяльності, повідомляє прес-служба регулятора.

"Серед ключових висновків аудитора заступник голови НБУ виділила наступні: резерви під знецінення кредитів та авансів клієнтів - 184,3 млрд грн, що повністю підтверджує "діру" в балансі банку на момент націоналізації та катастрофічно низьку якість активів. Від'ємний балансовий та регулятивний капітал ПриватБанку, які станом на 31 грудня 2016 року становили "мінус" 882 млн грн та "мінус" 2,6 млрд грн відповідно. Це у свою чергу підтверджує необхідність додаткової докапіталізації банку. Концентрацію корпоративного кредитного портфелю банку на основних сферах бізнесу колишніх акціонерів - серед позичальників банку немає жодного великого підприємства, не пов'язаного з групою Приват", - йдеться в повідомленні.

Читайте також: Шлапак розказав про "токсичні кредити" Приватбанку: боргів - на 198,4 мільярда

Окрім цього, суттєвий обсяг знецінених кредитів - 206,5 млрд грн, з них лише невелика частина - кредити фізособам та МСБ (14,9 млрд грн). Це засвідчує ризиковану кредитну політику, що проводилась колишнім менеджментом. Для порівняння: обсяг коштів населення в банку на момент входження держави в капітал складав 151,2 млрд грн. Тобто, у банку до націоналізації не було ресурсів для повернення вкладів. ПриватБанк був фінансовою пірамідою. Із 178,4 млрд грн кредитів юридичним особам та 15,3 млрд грн фінансового лізингу заставами забезпечено лише на 23,7 млрд грн. Через відсутність застав позичальники не зацікавлені у погашені кредитів, а стягнення заборгованості в судовому порядку є надважким.

Фото РИА Новости

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-