Енергоатом отримав ліцензію на будівництво сховища для ядерного палива

Енергоатом отримав ліцензію на будівництво сховища для ядерного палива

Укрінформ
НАЕК «Енергоатом» 6 липня 2017 року отримав ліцензію Державної інспекції ядерного регулювання України на право будівництво та введення в експлуатацію Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива. 

Про це повідомляє прес-служба компанії.

Таким чином офіційно стартувало будівництво Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива.

Під час вручення ліцензії керівник Держатомрегулювання Борис Столярчук відзначив, що НАЕК «Енергоатом» виконав надзвичайно великий обсяг передбачених ядерним законодавством умов: «Тому на підставі виконання цілої низки обов'язкових процедур Державна інспекція з ядерного регулювання України прийняла рішення видати НАЕК «Енергоатом» ліцензію на будівництво та введення в експлуатацію ЦСВЯП». 

Столярчук також зазначив, що технології Holtec International, які будуть застосовані в українському ЦСВЯП, вже використовуються в багатьох країнах світу, зокрема, у Швеції, Іспанії, Бельгії, США тощо, і це зайвий раз підтверджує безпеку цих технологій.

Читайте також: Енергоатом веде переговори з французькою AREVA

У свою чергу президент НАЕК «Енергоатом» Юрій Недашковський відзначив, що до цього дня Україна пройшла тернистий шлях, довжиною понад 12 років, що минули з дня підписання контракту з Holtec International: «Ми пройшли дуже складний шлях законодавчого врегулювання всіх питань із забезпечення будівництва нового ядерного об'єкту державного значення, усі процедури, які були ухвалені на законодавчому рівні вже після підписання контракту. І пройшли успішно. Незважаючи на внутрішньополітичну ситуацію в державі, яка постійно змінювалася, та неоднозначне ставлення до сховища з боку різних політичних сил, які використовували його у своїх передвиборчих програмах, у 2012 році було завершено процес законодавчого оформлення проекту - Верховна Рада України ухвалила Закон про будівництво ЦСВЯП».

«Сьогодні ми завершили регуляторний етап, отримали ліцензію на будівництво та введення в експлуатацію, і це насправді урочиста для нас подія», - наголосив Недашковський. 

Він висловив щиру вдячність «за увагу, можливо подекуди надто прискіпливу», з боку Держатомрегулювання та Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки, які «дуже ретельно та практично без вихідних аналізували велику кількість розробленої документації». 

На думку президента Енергоатома, це є свідченням того, наскільки професійним на державному рівні є ставлення до питань енергетичної безпеки. 

«І отримання ліцензії є найкращим результатом такого відповідального ставлення», - підкреслив Недашковський.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-