У Нафтогазі пояснили:

У Нафтогазі пояснили: "бери або плати" арбітраж не скасував, а наказав переписати

Укрінформ
Принцип «бери або плати» в контракті між НАК «Нафтогаз України» і російським Газпромом може зберегтися, проте відображатиме реальні обсяги споживання України.

Про це в інтерв'ю «Лізі» сказав комерційний директор НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко.

«Для розуміння ситуації важливо проаналізувати, чому арбітраж вирішив, що Нафтогаз не повинен платити Газпрому по «бери або плати». Умову «бери або плати», яка зараз є в контракті, було визнано (рішенням Трибуналу Стокгольмського арбітражу, - ред.) «безрозсудно надмірною» (unconscionable). Тому трибунал прописав принципи, згідно з якими ця вимога була б розумною і не зайвою. Застосування цих принципів кардинально змінить умови «бери або плати» в контракті. Це стосується і обсягів, і підходів до самого положення», - сказав Вітренко.

Разом з тим, за його словами, сам по собі принцип «бери або плати» в розумних рамках є частиною багатьох європейських контрактів – на противагу забороні реекспорту, яку було скасовано повністю. 

«На майбутнє арбітраж виклав принципи, за якими сторони - Нафтогаз і Газпром - мають спробувати домовитися про те, як у рамках цих принципів положення «бери або плати» може працювати до кінця дії контракту. Тобто або ми самі домовимося про ці нові умови, або у разі неуспішних переговорів це самостійно вирішить трибунал. Але ці обсяги не будуть надмірними, як раніше», - зазначив представник НАК.

За його словами, експерти від кожної із сторін працюють над цим. 

«У кращому разі це займе місяць. Там дуже багато варіантів, як ці принципи, які виклав суд, можуть застосовуватися в реальності», - додав Вітренко.

Він також наголосив, що оскільки у минулому «бери або плати» було визнано надмірним, Україні дійсно не доведеться оплачувати невибрані раніше обсяги газу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-