Чому росте гривня, або До кінця літа долар – відпочиває!

Чому росте гривня, або До кінця літа долар – відпочиває!

Аналітика
Укрінформ
Експортери і населення завалили Україну валютою - літо, відпустки, міцна гривня, затишшя

Українці (деякі, звісно) запанікували – на валютному ринку гривня пішла в ріст. Ті, хто складав під матраци готівкову валюту – «на відпочинок» по 28 грн/долар мало не рвуть на собі волосся. Що ж це робиться, на кожному «зеленому» вже по 2 гривні в мінусі! Від такого падіння заощадження теж горять! Кажуть, все тому, що на міжбанківському валютному ринку, куди іноземна валюта надходить від українського експорту (експортери зобов’язані продавати на міжбанку 50% валютної виручки) пропозиція валюти перевищує попит. У імпортерів, в зв’язку з літнім діловим затишшям, особливої потреби купувати валюту під свої зовнішньо-економічні контракти зараз немає. Учасники валютного аукціону 13 червня, наприклад, подали 316 заявок на продаж доллара і тільки 271 - на купівлю. Населення теж інтенсивно здає заощаджену валюту в обмінники – зазвичай, щоб оплатити літній відпочинок. У травні середньоденні обсяги продажу населенням готівкової валюти перевищували $40 млн, що в два рази більше від минулорічних показників, коли напередодні відпускного періоду -2016 «зубожілі» українці щодня приносили в обмінники «лише» 18-21 мільйонів доларів готівки.

Тому Нацбанк, стримуючи навалу валюти та подальше зміцнення гривні (щоб не розбалансувати економіку), другий місяць поспіль змушений викуповувати надлишки доларів. Психологічна відмітка у 26 грн/долар вже впала до 25-ти з копійками.

Гривня зміцнюється, бакс падає – значить, це комусь вигідно?

Зміцнення національної валюти спостерігається вже другий місяць поспіль і, здається, тенденція залишиться такою до кінця літа. Щодня на ринок надходить $250-300 млн і Нацбанку доводиться викуповувати інколи до $50-60 млн «лишніх» доларів. Головний економіст Альфа-Банку і Укрсоцбанку Олексій Блінов констатує, що зміцненню гривні на міжбанківському ринку наразі сприяють не тільки «низький сезон» і конвертація валютних заощаджень у гривневі, а й активні продажі іноземної валюти одним із державних банків. «У понеділок, 12 червня, котирування українського міжбанківського валютного ринку впритул наблизилися до позначки 26 гривень за долар США, незважаючи на суттєві обсяги викупу іноземної валюти Національним банком України. Цього тижня очікується збереження стабільності ринку, із невеликими коливаннями обмінного курсу міжбанківського ринку в діапазоні 25,90–26,15 гривень за долар», – коментує Блінов.

Саме тривалість «надлишкової» валютної тенденції і наводить експертів на думку, що причина – не стільки в традиційному спаді ділової активності у імпортерів (їх іноземні партнери теж влітку переважно відпочивають), скільки в економічній стабілізації, заданій весняним траншем МВФ, процесами дерегуляції та ростом експорту. Ви спитаєте: звідки? А от уявіть собі: експорт продовольчих товарів зріс на 15%, мінеральних продуктів (у т. ч. руди) – на 55%, продукції хімічної промисловості – на 20%.

Аналітики фінансового порталу minfin.com.ua пояснюють зміцнення гривні тим, що, мовляв, закінчується півріччя, скоро почнуться бюджетні проплати і експортери, з огляду на падіння котирувань все охочіше і оперативніше «заводять» і продають валюту, побоюючись подальшого обвалу курсу. Крім цього, після заяв американського банківського холдингу «Морган Стенлі» про збільшення інвестиційної привабливості українських державних цінних паперів - активізуються міжнародні спекулянти, що створило передумови для заходу в країну «гарячих, але коротких» спекулятивних валютних ресурсів. Поєднання всіх цих факторів дає шанси для НБУ на поступове наповнення золотовалютних резервів за рахунок викупу надлишків долара на міжбанку (станом на 25 травня міжнародні резерви НБУ становили $17,6 млрд, очікується, що до кінця року вони можуть зрости до $21 млрд,) і на короткочасне зміцнення гривні. Це з одного боку. А з іншого, не виключено, що зараз йде гра «на пониження» ціни долара, яка викликана як об'єктивними причинами, так і в деякій мірі спекулятивною складовою (згадаймо натяки на дії неназваного державного банку в коментарі пана Блінова – Ред.).

А нерви сховайте куди-небудь…

Хоча, пересічні громадяни, як звичайно, занервували. «В особистих повідомленнях невеличка паніка. Хтось запитує, чи падатиме долар далі, "бо я купив по 28 і вже втратив купу грошей". Інші клянуть різноманітних "ґуру", які гарантували, що курс долара не впаде нижче 27, потім 26.50, остання "тверда" гарантія була 26.00. Найвитриваліші запитують, чи може прийшов час купляти? Всіх цікавить, що буде з доларом далі... Любі друзі! З доларом все гаразд. Він ще довго буде основною валютою в світі. Це гривня зростає відносно світових валют. І ніхто не знає, що далі буде з гривнею. Навіть Національний банк України з Гонтарєвою чи без неї. Курс залежить від попиту і пропозиції. На сьогодні пропозиція більша за попит, тобто, бажаючих продати долари більше, ніж бажаючих купити. Приплив іноземної валюти в економіку України більший, ніж відплив», - пояснив президент інвестиційної групи УНІВЕР Тарас Козак на своїй сторінці в Фейсбук.

Тому, порада пересічним громадянам від Тараса Козака - не рипайтеся. Не намагайтеся спекулювати. Всі ваші смикання - заробіток валютних спекулянтів, і ваші втрати. Восени, очікується, долар зможе відвоювати позиції. Нажаль, без політичних чвар навколо основних реформ – пенсійної, земельної, медичної, не обійдеться. А це може спричинити парламентську кризу і відповідно напруження стосунків з кредиторами та бізнесом. От тоді ще згадаєте про літній долар «по 26».

Оксана Поліщук, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-