Нацбанк торік отримав 68 мільярдів прибутку

Нацбанк торік отримав 68 мільярдів прибутку

Укрінформ
Національний банк України отримав 68 млрд грн прибутку за 2016 рік.

Про це повідомляє прес-служба регулятора у своєму річному звіті за 2016 рік.

«Основними джерелами прибутку Національного банку є процентні доходи та курсові різниці - результати переоцінки монетарних активів і зобов'язань у зв'язку зі зміною офіційного валютного курсу. Сума процентних доходів, основним джерелом яких є цінні папери України та кредити, надані банкам, порівняно з 2015 роком майже не змінилася та становила 60 млрд грн, хоча обсяги відповідних активів зменшилися», - йдеться в повідомленні.

У регулятора зазначають, що сума процентних витрат зросла в 1,3 раза (на 27%) та становила у 2016 році 13,3 млрд грн, у першу чергу, за рахунок депозитних сертифікатів Національного банку, що розміщувалися протягом року, та збільшення зобов'язань перед Міжнародним валютним фондом, за якими сплачуються проценти. Особливість результатів діяльності Національного банку у 2016 році - вивільнення резервів під знецінення кредитів, наданих банкам (0,9 млрд грн), пов'язане з погашенням значної частини заборгованості за знеціненими кредитами. Загалом сума чистих процентних доходів (з урахуванням вивільнення резервів під знецінення) становила у 2016 році 47,6 млрд грн, що на 10% вище, ніж у 2015 році. 

Зміни валютних курсів традиційно суттєво впливають на результати діяльності Національного банку після запровадження режиму гнучкого обмінного курсу. Зокрема, у 2015 році відповідні прибутки становили 37 млрд грн (при загальній сумі прибутку за рік у 81 млрд грн), що пояснюється падінням курсу гривні до іноземних валют та великими обсягами валютних інтервенцій, які здійснював Національний банк у 2015 році. 

«Позитивний результат від зміни валютних курсів у 2016 році зменшився у 1,6 раза і становив майже 24 млрд грн (при загальній сумі прибутку за рік у 68 млрд грн), що пов'язано, зокрема, із уповільненням падіння курсу гривні до іноземних валют», - додають в НБУ. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-