НБУ пом'якшив валютні обмеження

НБУ пом'якшив валютні обмеження

Укрінформ
НБУ продовжує пом’якшувати монетарну політику шляхом лібералізації валютного регулювання. Так, скасована тимчасова норма, згідно з якою скорочувався максимальний строк для розрахунків за операціями експорту/імпорту товарів до 120 днів.

Відтепер максимальний строк розрахунків становитиме 180 днів, як це визначено відповідним законом, повідомляє прес-служба Нацбанку.

"Послаблення тимчасових антикризових обмежень стало можливим як завдяки тривалій сприятливій ситуації на валютному ринку, так і з огляду на  відносну збалансованість інфляційних ризиків", - зазначає регулятор.

Крім того, іноземні інвестори отримають можливість повертати вкладені в Україну кошти: "Досі було заборонено купувати та перерахувати іноземну валюту, щоб повернути за кордон кошти, отримані іноземними інвесторами від продажу корпоративних прав, певних видів цінних паперів, внаслідок зменшення статутних капіталів юридичних осіб, виходу з господарських товариств іноземних інвесторів. Національний банк вирішив дозволити такі операції. Водночас для запобігання відтоку капіталу через тіньові схеми регулятор стежитиме, щоб ці операції відповідали визначеному переліку умов".

"По-третє, бізнес отримує можливість достроково погашати зовнішні кредити та позики, якщо у якості забезпечення розрахунків за цими операціями (з використанням гарантій, резервних акредитивів, через уповноважені банки та/або іноземні банки) було надано зобов’язання міжнародних фінансових організацій", - повідомили в НБУ.

На переконання виконуючого обов’язки голови НБУ Яківа Смолія, "ці кроки сприятимуть покращенню інвестиційного клімату в країні та полегшенню діяльності підприємств, які здійснюють зовнішньоторговельну діяльність".

"Водночас жодний з цих кроків не призведе до дестабілізації ситуації на валютному ринку", - запевнив він.

Відповідні зміни затверджено постановою правління НБУ від 25 травня 2017 року "Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України". Підвищення максимального строку для розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів до 180 днів набуває чинності з 26 травня 2017 року. Решта змін, затверджених постановою, набуває чинності з 12 червня 2017 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-