У Кривому Розі півтисячі шахтарів-страйкарів піднялись на поверхню

У Кривому Розі півтисячі шахтарів-страйкарів піднялись на поверхню

Укрінформ
У Кривому Розі шахтарі шахт ПАТ «Євраз Суха балка» – «Ювілейна» і «Фрунзе», – які не виходили на поверхню після зміни, вимагаючи підвищення заробітних плат, піднялись із забою для переговорів із адміністрацією.

Про це повідомив Радіо Свобода голова міської організації Незалежної профспілки гірників України Юрій Самойлов.

За його словами, працівники шахти «Фрунзе» пробули під землею понад дві доби. Загалом у страйку брали участь близько півтисячі гірників.

Задля переговорів із адміністрацією підприємства гірники та їхні родичі також розблокували під’їзні залізничні колії, якими відвантажується продукція, підтвердив представник профспілки.

За словами Самойлова, вимога гірників щодо підвищення заробітної плати на підприємстві в доларовому еквіваленті до 1 тисячі доларів США залишається незмінною. Окрім того, працівники шахт наполягають на виплаті їм щорічної «13-ї» заробітної плати, соціальної допомоги на оздоровлення тощо.

Також, як сказав Самойлов, профспілка здійснює внутрішнє розслідування інциденту із забороною постачання води та їжі гірникам до шахти під час страйку. Він не виключив, що до вимог шахтарів додасться вимога звільнення з посади відповідального посадовця адміністрації, який дав такий наказ.

Як раніше повідомляв Укрінформ, 4 травня шахтарі чотирьох шахт Криворізького залізорудного комбінату (КЗРК) - «Родіна», «Октябрська», «Гвардійська», «Тернівська» не вийшли після нічної зміни на поверхню. Під землею, на глибині 315 метрів, вони провели профспілкові збори і вимагали підвищити зарплату для робітників основних професій до рівня 2012 року, тобто еквівалента 1000 доларів.

Голова правління КЗРК Федір Караманиць спустився в шахту «Родіна», щоб провести переговори, він пообіцяв підвищити заробітну плату на першому етапі на 20%, до Дня шахтаря ще на 30%, а до кінця року на 100%.

Після цього гірники нічної зміни піднялися на поверхню, а перша зміна, що їх змінила, продовжила збори під землею. Було ухвалене спільне звернення до акціонерів компанії.

У суботу, 6 травня, до вимог колег приєдналися гірники шахти «Артем-1» групи АрселорМіттал.

В середу, 10 травня, після зміни під землею на глибині понад 1300 м, вимагаючи підвищення заробітної плати, залишилися гірники шахти «Суха Балка», що у Кривому Розі.

Довідково. "Євраз" є вертикально-інтегрованою металургійною та гірничодобувної компанією з активами в Росії, на Україні, в США, Канаді, Чехії, Італії та Казахстані. Компанія входить в число найбільших виробників сталі в світі. Об'єднує близько 80 000 співробітників по всьому світу. У 2016 році "Євраз" виробив 13,5 млн тонн сталі. Консолідована виручка за 2016 рік склала 7 713 млн дол. США. Акціонерами Євраз-Холдингу є росіяни - мільярдер, підприємець, колишній губернатор Чукотського автономного округу Роман Абрамович (понад 30% акцій), підприємець, голова ради директорів і великий акціонер Євраз Груп Олександр Абрамов (21,55% акцій), в межах 10% акцій мають президент Євраз Груп Олександр Фролов та ін.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-