Страйк у Кривому Розі: 142 гірники шахти «Фрунзе» залишаються під землею

Страйк у Кривому Розі: 142 гірники шахти «Фрунзе» залишаються під землею

Укрінформ
У Кривому Розі працівники шахти «Ювілейна», що входить в ГЗК «Євраз Суха Балка», 11 травня близько 20 години вийшли на поверхню із забою, де вони перебували з акцією протесту, вимагаючі від російських власників підвищити зарплату до еквіваленту 1000 доларів.

Про це повідомив голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець на своїй сторінці у Facebook.

«Гірники ш. «Ювілейна» виїхали на поверхню, щоб завтра взяти участь у переговорах щодо вирішення питаннь по своїх вимогах! 142 гірника ш. «Фрунзе» залишаються під землею. До переговорів долучився представник Нацслужби посередництва і примирення Чуб», - повідомив Волинець.

За його словами, до вимог протестувальників додався пункт про відставку заступника гендиректора Батареєва-Науменка, котрий не дозволяв спускати їжу, воду, медикаменти до гірників, мовляв, «захочуть їсти і пити - самі виїдуть». Жінки гірників подряпали йому обличчя.

За повідомленням місцевих ЗМІ, сьогодні, 12 травня, в управлінні «Євразу» розпочалися збори гірників. У конференц-залі зібралося близько 1 000 гірників шахти «Ювілейна». Люди прийшли на переговори з керівництвом. Гірники вимагають підвищення заробітної плати.

Як раніше повідомляв Укрінформ, 4 травня шахтарі чотирьох шахт Криворізького залізорудного комбінату (КЗРК) - «Родіна», «Октябрська», «Гвардійська», «Тернівська» не вийшли після нічної зміни на поверхню. Під землею, на глибині 315 метрів, вони провели профспілкові збори і вимагали підвищити зарплату для робітників основних професій до рівня 2012 року, тобто еквівалента 1000 доларів.

Голова правління КЗРК Федір Караманиць спустився в шахту «Родіна», щоб провести переговори, він пообіцяв підвищити заробітну плату на першому етапі на 20%, до Дня шахтаря ще на 30%, а до кінця року на 100%.

Після цього гірники нічної зміни піднялися на поверхню, а перша зміна, що їх змінила, продовжила збори під землею. Було ухвалене спільне звернення до акціонерів компанії.

У суботу, 6 травня, до вимог колег приєдналися гірники шахти «Артем-1» групи АрселорМіттал.

В середу, 10 травня, після зміни під землею на глибині понад 1300 м, вимагаючи підвищення заробітної плати, залишилися гірники шахти «Суха Балка», що у Кривому Розі на Дніпропетровщині.

У четвер, 11 травня, робітники ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» зайшли в адмінбудівлю і вимагали відставки гендиректора Парамжита Калона. Також на шахтах у Кривому Розі дружини разом із дітьми протестувальників та іншими родичами та близькими перекрили під'їзні колії до підприємств і шахт та зупинили цим відвантаження продукції. Мітинг закінчився, але вимоги шахтарів лишилися. Адміністрація ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» взяла тайм-аут до 19 травня.

Довідково. "Євраз" є вертикально-інтегрованою металургійною та гірничодобувної компанією з активами в Росії, на Україні, в США, Канаді, Чехії, Італії та Казахстані. Компанія входить в число найбільших виробників сталі в світі. Об'єднує близько 80 000 співробітників по всьому світу. У 2016 році "Євраз" виробив 13,5 млн тонн сталі. Консолідована виручка за 2016 рік склала 7 713 млн дол. США. Акціонерами Євраз-Холдингу є росіяни - мільярдер, підприємець, колишній губернатор Чукотського автономного округу Роман Абрамович (понад 30% акцій), підприємець, голова ради директорів і великий акціонер Євраз Груп Олександр Абрамов (21,55% акцій), в межах 10% акцій мають президент Євраз Груп Олександр Фролов та ін. 

Основні власники КЗРК (Криворізького залізорудного комбінату) – фінансово-промислова група «Приват» Геннадія Боголюбова та Ігоря Коломойського. 

Ключовий співвласник ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» (колишній Криворіжсталь) - англійський бізнесмен індійського походження, мільярдер Лакшмі Міттал.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-