Рішення суду на користь Фірташа відкриває шлях до банкрутства ОПЗ – Фонд держмайна

Рішення суду на користь Фірташа відкриває шлях до банкрутства ОПЗ – Фонд держмайна

Укрінформ
Рішення Одеського апеляційного суду, яким було задоволено позов компанії Ostchem про сплату Одеським припортовим заводом 5,24 млрд грн історичної заборгованості за газ, є результатом змови з метою доведення держпідприємства до банкрутства.

Про це на засіданні уряду заявив в.о. голови Фонду державного майна Дмитро Парфененко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Цим рішенням відкрито шлях до банкрутства важливого містоутворюючого підприємства "Одеський припортовий завод". ФДМУ спільно з ОПЗ готує касаційну скаргу, а також подаватиме клопотання про зупинення цього рішення. Крім того, у нас в запасі є низка технологічних ходів, що унеможливить банкрутство ОПЗ", - сказав в.о. голови ФДМУ.

Парфененко також підтвердив, що юристи ОПЗ вчора не з'явилися на засідання суду.

На його думку, ведеться цілеспрямована кампанія зі знищення інвестиційної привабливості ОПЗ. Керівник фонду наголосив, що ОПЗ потребує швидкої приватизації та нового ефективного власника.

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман, у свою чергу, висловив думку, що навколо заводу відбувається змова. "Я переконаний, що відбувається змова. Я направлю звернення до Антикорупційного бюро, а також звернуся до генерального прокурора, щоб він взяв цю справу під особистий контроль. Якщо потрібно, змінюйте менеджмент заводу, юристів. Доручаю вжити всі заходи із захисту державного майна", - наголосив Гройсман.

Учора Одеський апеляційний суд відхилив апеляційну скаргу ОПЗ і дозволив компанії Ostchem олігарха Дмитра Фірташа стягнути з Одеського припортового заводу 5,24 млрд гривень боргу за газ. Історична заборгованість утворилася за контрактом ОПЗ з Ostchem на поставку газа, що був підписаний на початку 2013 року. У вересні-грудні 2013 року російський "Газпром" знизив ціну газу для Ostchem з 430 до 265 дол. за 1000 кубометрів, але для ОПЗ компанія Фірташа продовжувала продавати газ по 430 дол. Дешевий газ структури олігарха закачували до підземних сховищ.

Як відомо, 25 липня 2016 року Стокгольмський арбітраж задовольнив позов компанії Ostchem і зобов'язав ОПЗ сплатити 193,36 млн дол. основного боргу за поставки газу, а також 57,8 млн дол. пені за прострочення платежів. Юристи ОПЗ повністю визнали цей борг.

Після цього Ostchem звернувся до українського суду, щоб отримати дозвіл реалізувати це рішення на території України. У березні поточного року Южний міський суд Одеської області дав компанії Фірташа дозвіл на примусове виконання рішення Стокгольмського арбітражу: ОПЗ зобов'язали виплатити 5,24 млрд грн основного боргу та ще 1,57 млрд грн пені.

ОПЗ разом з ФДМУ подали апеляційну скаргу, а також змінили юристів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-