В Україні

В Україні "не працюють" понад 55% кредитів - Нацбанк

Укрінформ
Національний банк України вперше визначив за новою методологією частку непрацюючих кредитів в Україні. Відповідно до міжнародних стандартів звітування ця частка склала 55,1%.

Про це йдеться в повідомленні Регулятора.

"Банківський сектор переходить на міжнародні стандарти звітування про непрацюючі кредити. Нацбанк уперше оприлюднює статистику за непрацюючими (дефолтними) кредитами, сформовану на основі вимог постанови про оцінку кредитних ризиків. Вона визначає поняття "непрацюючий актив/кредит", максимально наближене до загальноприйнятого у світовій практиці поняття "non-performing exposures / loans" (NPE/NPL). Відповідно до нових правил непрацюючими є кредити із простроченням платежу на понад 90 днів (30 для банків), або за якими погашення боргу є малоймовірним без стягнення забезпечення", - йдеться у повідомленні.

У НБУ зазначили, що непрацюючими в Україні є 55,1% кредитів. 

"Частка непрацюючих кредитів, визначена за новою методологією, склала 55,1% на кінець І кварталу 2017 року. Її суттєве збільшення у порівнянні із показниками грудня 2016 року було спричинене запровадженням нових принципів визначення непрацюючих кредитів, а також двома іншими факторами: (1) відтепер при розрахунку частки непрацюючих кредитів не враховуються позабалансові зобов’язання з кредитування; (2) визнання Приватбанком реальної якості кредитного портфеля після переходу в державну власність", - зазначили в НБУ.

Надалі Нацбанк має намір оприлюднювати інформацію про обсяги та частки непрацюючих кредитів/активів щомісяця.

Як повідомлялося, на початку року, згідно попередньої методології, частка непрацюючих кредитів у банківській системі України становила 44,6%. Про це у квітні 2017 року повідомляв начальник управління реформування фінансового сектору Нацбанку Євген Степанюк.

За словами Степанюка, цей показник продовжує зростати, і сьогодні вже є найвищим серед країн Європи.

"Це - системна проблема, що вимагає комплексного рішення", - наголосив представник Нацбанку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-