Очільник НБУ Яків Смолій: десятий, ювілейний, тимчасовий

Очільник НБУ Яків Смолій: десятий, ювілейний, тимчасовий

Аналітика
Укрінформ
В яких банках тримає гроші т.в.о голови НБУ Яків Смолій і взагалі, хто він такий 

Валерія Гонтарева, яка подала заяву про відставку ще місяць тому, пішла у «передвихідну» відпустку і тимчасово передала обов'язки голови Національного банку своєму першому заступнику Якову Смолію. На той час, доки президент Петро Порошенко офіційно не визначиться з кандидатурою наступника на цій посаді. Представниця президента у Верховній Раді Ірина Луценко каже, що провести необхідні консультації щодо кандидатури нового голови НБУ завадила відсутність сесійних тижнів у парламенті. Окей, повіримо. Нагадаємо, за законом, голову Нацбанку призначає Верховна Рада за поданням президента. А поки що придивимось уважніше до нового «в.о» - хто він, звідки, на чому заробляє свої статки, де та як їх зберігає. Усе це інформація для роздумів не тільки для потенційних банківських клієнтів. Крім того, як відомо, нема в світі нічого постійнішого за тимчасове…

З айтішників – у банкіри, а звідти - у «дамки»

Виконувач обов'язків голови НБУ 56-річний Яків Смолій – математик-прикладник за освітою. За досвідом - банківський «айтішник». У банківський сфері пройшов кар’єрний шлях від інженера-програміста, начальника відділу автоматизації, як бачимо, до вершин банківської ієрархії. Ставши, хоч і, згідно з законом, тимчасовою, але першою особою НБУ.

А починав він своє професійне сходження у 1994 році, коли долучився до команди створеного колишніми комсомольськими функціонерами Федором Шпигом та Олександром  Деркачем поштово-пенсійного банку «Аваль». Спочатку у якості  начальника управління автоматизації, а пізніше  й заступника голови правління. Як повідомляється  в ЗМІ на кінець 2003 року Яків Смолій володів майже 3% акцій банку. Через два роки власники продали «Аваль» австрійській групі Raiffeisen. Яків Смолій також продав свої акції і покинув банк. Але залишився в обоймі колишніх «авалівців». Разом з Шпигом та Деркачем він продовжував відкривати нові компанії та продавати свої частки у спільному бізнесі. Зокрема, став засновником банку «Престиж», потім очолював різні напрямки в фінансово-промисловій групі «Престиж». Паралельно вів власні бізнес-проекти. Аж до того моменту, коли його призначили першим заступником Гонтарєвої у квітні 2014 року.

До його компетенції належала розробка і реалізація стратегії і політики НБУ в сфері IT, регулювання діяльності платіжних систем і безготівкових розрахунків, а також здійснення нагляду за платіжними системами. Йому ж безпосередньо підпорядковувався Банкнотно-монетний двір, Фабрика банкнотного паперу, Центральне сховище НБУ і Державна скарбниця України.

Цікавий факт із сфери відповідальності пана Смолія у якості першого заступника. У лютому цього року  Генеральна прокуратура затримала його підлеглого - директора департаменту платіжних систем НБУ Сергія Шацького під час отримання хабара в розмірі $25 тис. за реєстрацію в Нацбанку внутрішньодержавної платіжної системи "Платисервіс".

Українська Вікіпедія стверджує, що у пана Смолія зафіксовані «…факти зловживань службовим становищем». Що мається на увазі – не досить зрозуміло. Ми не знайшли у відкритих джерелах доведених фактів зловживань чи розслідувань стосовно діяльності пана Смолія на відповідальній посаді в НБУ.  

Той, хто живе не тільки на одну зарплату і молиться за ближнього

Відомо, що Яків Смолій – офіційний мільйонер. За минулий рік Смолій разом з дружиною задекларував близько $10 млн. депозитів (в еквіваленті у різних валютах), які вони тримають переважно в Укрексімбанку (біля $4 млн безпосередньо належить Якову Смолію), Укрсиббанку, Ощадбанку, Райффайзен банку Аваль. До речі, у декларації вказується, що 6 млн грн. були розміщені ним в Дельта банку (знаходиться на ліквідації).

Взагалі, за даними декларації за 2016 рік Якова Смолія можна сміливо назвати рантьє – людина, яка живе на девіденди від цінних паперів та на доходи від здачі приміщень в оренду. В його власності (або співласності) ми нарахували з десяток невеликих підприємств (компанії по управлінню активами, страхові компанії, компанії з нерухомості та інші),  близько 7 га земельних ділянок в різних регіонах України – на рідній Тернопільщині, Львівщині, Київщині. Зо два десятки офісів сукупною площею біля 30 тис. кв м (це мало не півГулівера, башта якого «прикрашає» центр Києва  – Авт.). У власності банкіра також фізкультурно-оздоровчий комплекс та будинок відпочинку сімейного типу. Суттєву частину доходу він отримує від надання приміщень в оренду. Окрім усього пан Смолій задекларував також участь в благодійному фонді «Молитва за ближнього» (фінансує Медичний центр Святої Параскеви).

«Нормальний дядько»

У банківських колах так характеризують «в.о» голови НБУ: нормальний дядько, без «випендрьожа». Мовляв, на відміну від Валерії Олексіївни, з банкірами може спілкуватися однією мовою. Для Президента Порошенка, здається, цілком зручний кандидат. Хоча, звичайно, те, що робила Гонтарєва і могла б робити Катерина Рожкова (теж заступник), Смолій робити не буде (мається на увазі, виведення банків з ринку – Авт.).

За даними нашого джерела, навколо Нацбанку, судячи з усього, склалася патова ситуація. «Гонтарєва навідріз відмовилась залишатися на посаді, Костянтина Ворушиліна, нинішнього директора–розпорядника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб категорично не хоче бачити в НБУ МВФ, а Порошенко навідріз не хоче ставити когось чужого», - зазначив у розмові наш обізнаний співрозмовник, колишній банкір.

Якщо вірити цим чуткам, то Яків Смолій може дещо затриматися в ролі «в.о.». Можливо не настільки довго, як голова Центральної виборчої комісії Михайло Охендовський, повноваження якого спливли більше як два роки тому. Але до цієї осені – точно.

Оксана Поліщук, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-